Anders dan zijn rivalen, houdt Asus vast aan netbooks met Linux erop. Dit ondanks de ingestorte verkopen van de Linux-EEE. Het aandeel van EEE's met Xandros voorgeïnstalleerd is in Nederland gezakt naar tussen de vijf en tien procent, bevestigt de woordvoerder van Asus tegenover Webwereld.

De rest gaan met Windows XP erop over de toonbank. 'Teleurstellend', vindt het bedrijf, maar geen reden om de stekker eruit te trekken, zoals concurrenten HP en Acer wel hebben gedaan met hun Linux-netbooks.

Toch maar XP

Het was Asus die de netbookgekte ontketende, in eerste instantie met de EEE 701 met een eigen Xandros-variant erop. "Op het moment dat we met de eerste Linux varianten van EEE pc verschenen liepen die hartstikke goed. Maar toen de Windows XP varianten verschenen raakten we ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Zelfs veel twijfelaars denken: Toch maar wel Windows XP", aldus de woordvoerder. "Het maakt ons originele plan een stuk moeilijker. De gedachte daarachter was heel leuk."

Naast de vraag naar XP bij eindgebruikers, spelen ook retailers een actieve rol in deze ontwikkeling. Die zijn, net als consumenten, over het algemeen veel beter bekend met Windows, en dat maakt het verkopen ervan een stuk gemakkelijker, constateert de Asus zegsman. "Maar enkele webshops doen nog wel goede zaken met de Linux-variant".

Android nieuwe belofte

Alhoewel Asus volhoudt dat het niet aan Xandros ligt, heeft het bedrijf wel expliciet z'n hoop gevestigd op een andere Linux-distro, in dit geval met Google-smaak: Android. Asus is al druk aan het testen met Android op verschillende apparaten, en ziet 'grote kansen' voor het besturingssysteem, bevestigt het concern.

In het derde kwartaal zal er eerst een Android-smartphone op de markt komen die Asus samen met Garmin heeft ontwikkeld. Android-netbooks zullen daarna volgen. Wanneer precies is nog onbekend.