Volgens topman Jonathan Tsang van Asustek komt er voorlopig geen Android-netbook van Asus op de markt. Volgens Tsang is een EEE met Android niet gangbaar omdat de technologie nog 'niet volwassen' is.

EEE met ARM-chip

Asustek is niet van plan daar zelf snel verandering in te brengen. "Voorlopig heeft dit project niet onze prioriteit omdat onze middelen voor engineering beperkt zijn", aldus Tsang op de Computex-beurs.

Daags ervoor had chipmaker Qualcomm een EEE pc gedemonstreerd waarop Android draait. Onder de motorkap zat een Snapdragon-processor op basis van ARM-architectuur. Volgens Qualcomm heeft deze chip geen ventilator of koelblok nodig.

Maar Qualcomm loopt voor de troepen uit, vindt Asus. "Sorry, maar in onze stand zul je dit product niet aantreffen. Qualcomm heeft hem in hun booth, maar ons bedrijf heeft besloten dit apparaat niet ten toon te stellen", aldus Jonney Shih, een andere topman van Asustek.

Volgens Shih is er 'geen enkele druk' door Intel of Microsoft uitgeoefend om het project met ARM-chips en Android in de koelkast te zetten.

Android geport naar x86

Pc-fabrikant Acer heeft wel concrete plannen voor een Android netbook, maar kiest een andere strategie. Het bedrijf past in plaats van de hardware de code aan van Android, het open source besturingssyteem van Google.

Acer werkt samen met het Taiwanese Insyde Software om Android te porten naar de Aspire waarin, net als nu, een Intel Atom-processor draait. De Aspire met Android moet in het derde kwartaal van dit jaar in de winkels liggen.