Splashtop Linux van DeviceVM is een piepklein OS dat vanaf een flashchip op het moederbord in tien seconde zou moeten laden en een beperkt aantal applicaties biedt. De huidige versie bevat de Firefox-browser, Skype, een Instant Messaging-applicatie en een programma voor het bekijken van foto’s. Ook biedt het ondersteuning voor Wi-Fi.

Het ingebakken OS'je - door Asus Express Gate genoemd - is overigens niet bedoeld als vervanging van bijvoorbeeld Windows. Direct bij het opstarten van de desktop-pc wordt gevraagd of Splashtop moet worden geladen voordat het hoofd-OS laadt. Het idee hierachter is dat je bij het inschakelen van de pc vrijwel direct aan de slag kunt en de desktop-pc even snel als een televisie aan en uit kunt zetten. "Het is een extra functie die nuttig kan zijn om bijvoorbeeld even snel de file-informatie te raadplegen", zegt Milan Radojicic van Asus Computer Benelux.

Express Gate

De software verschijnt na 2 juni op de gehele P5Q-reeks, waarbij vier modellen vanaf flash kunnen booten. Dat zijn de P5Q Deluxe, P5Q-WS, P5Q3 Deluxe en P5Q-E moederborden. "Express Gate werkt ook op de andere P5Q moederborden maar dan moet wel extra software worden geïnstalleerd", aldus Radojicic.

Asus hoopt al snel een miljoen Express Gate-moederborden per maand te produceren die via retail en OEM op de markt worden gebracht. Volgens de Nederlandse woordvoerder van Asus zal Express Gate uiteindelijik ook in de desktops van Asus opduiken. Overigens maakte Express Gate al in oktober zijn debuut op Asus-moederborden, maar het is nu voor het eerst dat Splashtop de massamarkt bereikt.

Pheonix Technology onthulde vorig jaar met HyperSpace een vergelijkbaar initiatief. De technologie is echter nog niet breed beschikbaar in pc’s.

Bron: Techworld