Asus blijft Linux-vriendelijk en brengt een 11,6 inch netbook op de markt met standaard Ubuntu-installatie. De Eee PC 1225C werd al eerder getoond op de Consumer Electronic Show (CES) in januari, maar was destijds te bekijken met Windows 7. Asus spreekt op zijn eigen website van het “stabiele, veilige en gemakkelijk te gebruiken Ubuntu." Het model is al stilletjes op de Amerikaanse markt verschenen. In Europa blijkt hij ook in Italië al verkrijgbaar.

Nederlandse verkopers mogelijk huiverig

In Nederland volgt half augustus eveneens een preloaded Ubuntu-netbook. De 10 inch X101 CH netbook wordt bij wijze van experiment op de Nederlandse markt gebracht. “Dit is het enige Ubuntu-model dat wij beschikbaar gaan maken in de Benelux. In principe mag iedereen het gaan verkopen, maar er zullen ongetwijfeld een aantal partijen huiverig zijn vanwege de keuze voor Ubuntu. De verwachting is daarom dat we vooral via internet gebruikers zullen bereiken", aldus woordvoerder Douwe Klomp van Asus tegen Webwereld.

PC-fabrikanten die Ubuntu preloaded meeleveren beginnen schaars te worden. Asus lijkt daarop een eenzame uitzondering. In de zomer van 2011 introduceerde de fabrikant een 10 inch mini-laptop met Ubtuntu 10.10. Later volgde de Eee PC X101 netbook waarop MeeGo Linux standaard werd meegebracht.

Goedkoper zonder licentie

Klomp noemt het lastig om te voorspellen of het in Nederlandse verkrijgbare model gaat aanslaan deze zomer. “Het voordeel is dat het model met 219 euro zo'n 20 a 30 euro goedkoper is door het ontbreken van een Windows-licentie. De vraag blijft of de gemiddelde gebruiker de overstap gaat maken."