De Taiwanese pc-maker komt in de tweede helft van dit jaar met een notebook die Google's Chrome OS draait. Dat browserbesturingssysteem staat volgens Asus-CEO Jerry Shen nu nog in de kinderschoenen, maar toch ziet hij er brood in. De topman zegt dat marktmomentum in 2014 op gang kan komen, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com.

Groeiend Chromebook-kamp

Concurrenten Samsung en Acer doen al sinds het begin mee met Chromebooks, en ook de mini-desktop Chromebox. Recent zijn HP en Lenovo ook aangehaakt op Chrome OS, dat gebruikers een afgeslankt en dichtgetimmerd Linux biedt met daar bovenop alleen Google's webbrowser Chrome. Applicaties zijn hierbij alleen als webapps mogelijk.

Asus-CEO Shen verklapt de toetreding van zijn bedrijf tot het groeiende Chromebook-kamp in een conference call over de - positieve - financiële resultaten. Shen noemt Chromebook goed, maar niet voor consumenten. Het is volgens hem wel goed voor de onderwijswereld en de overheidsmarkt, en in enige mate voor zakelijke gebruikers.

Tablet als redder in de nood

De positieve cijfers die Asus weet te melden voor het eerste kwartaal van dit jaar zijn geboekt dankzij de populariteit van tablets. De pc-maker levert exemplaren met Google's mobiele besturingssysteem Android. Het is zelfs door Google uitverkoren om diens eigen goedkope mini-tablet Nexus 7 te maken. Asus' verkoop van pc's (desktops én laptops) is in het eerste kwartaal juist gedaald, net zoals bij andere fabrikanten.

Onderzoeksbureau IDC en ook pc-processormaker Intel wijten die teruggang aan Windows 8. Asus voorspelt voor het komende kwartaal een ongeveer gelijkblijvende omzet. Dat kan betekenen dat het financiële voordeel van meer tabletgroei teniet wordt gedaan door een verdere pc-teruggang.

Windows Blue op 7 inch

Asus geeft Microsofts besturingssysteem niet op en verwacht er nog wel enige groei van, maar dan pas later dit jaar. Dan komt de Blue-update uit voor Windows 8 én verschijnen er diverse kleinere tablets met dat besturingssysteem. Die apparaten rond de 7 inch moeten het prijsniveau voor Windows-tablets verlagen. CEO Shen voorziet prijzen onder de 300 dollar, meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.

Chromebooks zijn een vreemde eend in de bijt: beperkt, voorspeld te mislukken, en toch groeiende. Eigenlijk met dank aan Microsoft.

Lees over de curieuze opmars van de Chromebook op Computerworld.nl.