Dat stellen analisten van IDC. Atom chips zijn goedkope, energiezuinige en efficiënte processors die voornamelijk in netbooks zitten.

De Atom is momenteel dé aanjager van de chipmarkt, constateert IDC. In een economische recessie zijn goedkopere alternatieven een betere keuze tegenover dure alternatieven. “De Atom processor biedt de mogelijkheid voor gereduceerde kosten en het vermijden van hoge uitgaven, aantrekkelijk tijdens deze economisch lastige tijden”, aldus David Daoud, analist bij IDC. De aantrekkelijkheid was ook duidelijk terug te zien in de derde kwartaalcijfers van Intel. Vijf miljoen exemplaren vlogen de deur uit bij Intel.

Maar de Atom is een stuk goedkoper in vergelijking met andere processors, en kent lagere winstmarge voor Intel. Het gevolg is dat de verkoopcijfers van duurdere opties in het geding komen. Voor fabrikanten van goedkope laptops en Tablet PC's, die nu op een Celeron of Centrino draaien, is de Atom een steeds aantrekkelijkere optie.

Intel heeft 80 procent chipmarkt

Ook de complete markt voor microprocessors is gegroeid. Zo stegen de verkoopcijfers voor het derde kwartaal 14 procent, een record. De opbrengst voor dit jaar staat tot nu toe op 8,3 miljard dollar. Van de processorproducenten mag Intel het grootste bedrag op diens rekening schrijven. Intel is marktleider met maar liefst 80,8 procent van het geheel, deels door de Atom.

Bron: Webwereld Bron: Techworld