Freeman hield zijn ontmoedigende betoog op een internationale WiMax-bijeenkomst in Bangkok, zo bericht CommsDay Australasia.

Pioniersfase

Door het slechte bereik en de traagheid was de WiMax-technologie niet goed te gebruiken voor internettoepassingen zoals VoIP, waarmee Buzz Broadband de meeste klanten had binnengehaald. Buzz-baas Freeman waarschuwde zijn gehoor dat WiMax "mogelijkerwijs niet werkt". Volgens hem blijft de technologie steken in de pioniersfase, terwijl bijvoorbeeld High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) al door 154 commerciële netwerken wordt toegepast.

Bereik binnenshuis

Een jaar eerder had Freeman eveneens op een WiMax bijeenkomst nog lovende woorden voor WiMax. Toentertijd had zijn bedrijf in twee maanden tijd duizenden klanten binnengehaald met een reclamecampagne die de voordelige VoIP-prijzen benadrukte. Met name het bereik binnenshuis baarde hem en andere providers indertijd al zorgen. Buzz heeft WiMax nu vervangen door TD-CDMA-standaard at 1.9GHz, die onder meer door de Nieuw-Zeelandse provider Woosh Wireless wordt gebruikt, en een draadloos DOCSIS-platform.

WiBro

In reactie op Freemans relaas laat de Amerikaanse WiMax-provider Sprint aan Ars Technica weten dat de problemen van Buzz Broadband specifiek voor dat bedrijf en hun leveranciers gelden. Zo zou WiBro WiMax succesvol aanbieden in Zuid-Korea.