Mike Lynch, de oprichter van Autonomy, laat de HP-beschuldigingen van gigantische boekhoudfraude niet onbeantwoord. Lynch kaatst de bal keihard terug en stelt dat HP Autonomy na de overname binnen een jaar naar de knoppen heeft geholpen.

Geen boekhoudfraude

HP maakte eerder deze week bekend maar liefst 9 miljard af te schrijven op de overname van Autonomy vorig jaar. 5 miljard hiervan komt doordat het voormalige management van Autonomy de boekhouding had opgeblazen met gebakken lucht.

Maar Lynch wijst er fijntjes op dat voor en tijdens de acquisitie er helemaal niks mis was met Autonomy en de boekhouding. Accountant Deloitte heeft nooit enige onregelmatigheid geconstateerd, en ook de 'driehonderd man' van KPMG en Barclays die HP bij Autonomy voorafgaand aan de acquisitie wekenlang in de boeken liet pluizen konden niks vinden.

Tegenover Reuters stelt Lynch dat de verschillende boekhoudstandaarden die Autonomy en HP hanteerden een mogelijke verklaring bieden voor de kwestie, maar slechts voor een miniem deel van de 5 miljard dollar die blijkbaar is verdampt.

HP is chaotische slangenkuil

De echte reden voor het miljardenverlies? Door mismanagement van HP en de coup tegen Leo Apotheker is er van Autonomy weinig meer overgebleven en moet de techreus nu miljarden afschrijven, bezweert Lynch in een interview met Sky News. De beschuldigingen van HP zijn slechts een PR offensief met Autonomy als bliksemafleider, maar Lynch weigert zondebok te zijn.

Hij legt uit dat Autonomy als softwarebedrijf drijft op talent. Maar door de stammenstrijd en de verziekte omgeving bij HP was al het talent binnen een jaar ontslagen of zelf weggevlucht. Het is dus HP die de eigenlijke waarde van Autonomy heeft vernietigend.

Meer geflopte overnames

Lynch wijst op andere overnames van HP, die ook op zijn zachtst gezegd weinig succesvol zijn gebleken. Een kwartaal geleden moest HP eveneens bijna 9 miljard dollar afschrijven op de aankoop van dienstverlener EDS en ook de overname van Palm was een ramp.

Inmiddels doet de FBI onderzoek naar de vermeende boekhoudfraude. De verwachting is dat er talloze rechtszaken zullen volgen.