Het opvallende verschil in snelheid kwam aan het licht in een test van AnandTech. Zij ontdekten dat het vlaggenschip van vorig jaar sneller data naar het interne geheugen schrijft dan de nieuwste variant. Weliswaar zijn de toegepaste chips in de Nexus 6 sneller, maar omdat on-device encryptie op het nieuwe toestel met Android 5.0 Lollipop standaard aanstaat, kost het de telefoon meer tijd dezelfde instructies uit te voeren.

Het zogenaamde Full Disk Encryption (FDE) gooit roet in het eten. In sommige gevallen is de telefoon tot zelfs 80 procent trager vanwege deze functionaliteit. Wordt een toestel getest zonder FDE, dan is de Nexus 6 toch weer sneller en dat mag ook wel voor een toestel dat het dubbele kost vergeleken met de Nexus 5, die overigens beter presteert met Android 5.0.

Prestatieverlies zonder daar maar iets voor terug te krijgen

Voor veel mensen die hun telefoon toch niet beveiligen met zaken als een pincode is het standaard aanstaan van FDE vrij zinloos. Techradar merkt dan ook terecht op dat het voor deze (grote) groep gebruikers een extra belasting voor het toestel vormt zonder enig voordeel. Het is te hopen dat Google het eenvoudiger maakt FDE uit te zetten - nu zorgt dit voor een complete reset naar fabrieksinstellingen - of de prestaties van de encryptie gaat verbeteren in nieuwe versies van Lollipop.