We ontvingen voor deze test van Avaya een configuratie bestaande uit een G11 PSTN Gateway (voor vier analoge lijnen); een Netgear ProSafe 8 Port Switch (een netwerkswitch met vier poorten Power-over-Ethernet en vier gewone Fast Ethernet-poorten) om de SIP-telefoons zonder eigen voedingsadapter te kunnen aansluiten; een Avaya 4621 SIP-telefoon en twee Avaya 4610 SIP-telefoons; en een Avaya A10 analoge telefoonadapter voor vier analoge telefoon- of faxtoestellen. De G11-gateway heeft een bypass-telefoonaansluiting plus geluidsaansluitingen voor een externe audioversterker (voor externe paging) en voor een externe geluidsbron (cd-speler of andere voor music-on-hold).

Geen centrale

Avaya heeft de one-X Quick Edition ontworpen voor zo'n twintig gebruikers. Ofschoon er geen centrale is, kunnen de SIP-telefoons onderling samenwerken om zo de functionaliteit toch van een centrale te bieden: gesprekken doorverbinden en parkeren, conferentiegesprekken voeren, tekstberichten sturen naar andere SIP-telefoons, snelbellen, voicemail, antwoordfunctie met menusturing, tot honderd gesprekken opzoeken in een historie, bedrijfs- en persoonlijk telefoonboek bijhouden, groepschakelingen en oproep herpakken. Om een communicatiesysteem samen te stellen, heeft u een of meerdere van de Avaya one-X Quick Edition telefoontoestellen of -adapters of gateways nodig.

Als u puur via internet wilt kunnen uitbellen of een inbelnummer wilt, dan hebt u ook een SIP-abonnement nodig. Avaya werkt daarvoor samen met de SIP-provider Phonext, die goedkoop SIP-abonnementen verstrekt waarmee u kunt uitbellen tegen 0,0122 euro per minuut naar traditionele telefoonlijnen (naar SIP-nummers bellen is gratis) en een inbelnummer kunt hebben voor vier euro per maand. Als u sowieso een of meerdere klassieke telefoonlijnen heeft voor uw internetverbinding, dan kunt u die met behulp van een analoge gateway ook gebruiken voor uw inbel- en uitbelverbindingen van en naar niet-SIP-toestellen en heeft u het inbelabonnement van uw SIP-provider dus niet nodig.

Configuratie

De 4610 en 4621 telefoons die Avaya ons bezorgde hebben geen voedingsaansluiting: u gebruikt een netwerkswitch met Power-over-Ethernet (PoE) en zodra u de eerste telefoon aansluit, presenteert die u een korte installatiewizard. De volgende telefoon die u in het netwerk plugt, sluit zich gewoon in hetzelfde 'kantoor' van de eerste aan en u hoeft dan ook alleen een gebruikersnaam te configureren. Heel eenvoudig! Meer beheer is er niet aan en hiermee kunt u al meteen met elkaar telefoneren.

De ip-toestellen van Avaya hebben allemaal een webinterface en door gewoon naar het IP-adres van het eerste toestel te surfen, kunt u alle toestellen tegelijk beheren. Het is ook mogelijk toestellen te beheren die zich niet in hetzelfde netwerk bevinden, maar daar heeft u dan een speciaal gratis centraalbeheerprogramma van Avaya voor nodig (Multisite Provisioning Tool).

Conclusie

Avaya maakt het met one-X Quick Edition werkelijk spoteenvoudig om een communicatiesysteem voor maximaal twintig gebruikers op te zetten zonder centrale maar wel met alle functionaliteit daarvan.

Bron: Techworld