Microsoft zet Azure niet neer als totaaloplossing maar, niet geheel onverwachts, als een extra keuzemogelijkheid voor hosting en storage. Dit past in het 'software plus services' model dat Redmond voorstaat.

“Microsoft ziet Azure niet als de toekomst, maar wel als belangrijk onderdeel van haar strategie. Het is een keuze die we aan klanten bieden”, vertelt Peter de Haas, Online Strategy Manager bij Microsoft Nederland. De zakelijke gebruikers van Microsoft wereldwijd wordt de keuze geboden om hun diensten uit te breiden met onderdelen uit het Azure-portfolio. Deze diensten kunnen bestaan uit het online besturingssysteem Windows Azure, de relationele database SQL Azure en/of AppFabric; het developmentplatform waarmee servers en diensten vanuit de bedrijfsomgeving gemakkelijk naar de cloud gebracht kunnen worden.

Gehost in Amsterdam

Een klant die kiest voor Azure zal zijn virtuele servers en applicaties gehost zien in één of meerdere van de 8 datacenters van Microsoft in Noord-Amerika, Midden-Amerika, Europa en/of Azië. “Je kunt daarbij aangeven of je wilt dat je data in één land of continent wordt ondergebracht”, aldus De Haas. Hiermee neemt het bedrijf een mogelijk juridische bezwaar tegen cloudcomputing weg. In totaal heeft Microsoft afgelopen jaren 2,3 miljard dollar in de datacenters gepompt, waaronder een in Amsterdam. Het biedt het een service level van 99,9% uptime, vergelijkbaar met andere clouddiensten als Amazon en Google.

Azure appstore

Opvallend aan de cloudstrategie van Microsoft is dat het bedrijf niet zozeer op prijs concurreert, maar zich focust op twee andere zaken. Volgens MS-platformarchitect Bram Veenhof biedt de IT-gigant meerwaarde ten opzichte van concurrenten als Amazon, Google en IBM op het gebied van de App Fabric en de developerstore die onder de noemer Pinpoint gelanceerd wordt.

Hier biedt Microsoft partners aan om ontwikkelde applicaties en diensten voor Azure aan te bieden aan elkaar aan derden. “Wij als Microsoft vragen hier geen percentage voor; producten kunnen hier gratis geplaatst worden”, verzekerde De Haas de aanwezigen. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want als de developer meer klanten krijgt, zal hij of zij ook meer moeten gaan betalen aan Microsoft voor Azure.

Hosting van Azure-diensten gebeurt in de servers van Microsoft en blijft niet zoals bij sommige andere cloudaanbieders (denk aan VMWare’s vSphere), indien gewenst, binnen de onderneming zelf. Bij uitbesteding kan gekozen worden voor een partner-oplossing of voor hosting direct bij Microsoft. Azure biedt standaard onder meer ondersteuning voor MySQL, PHP, Java en Eclipse. Veenhof: “Alles wat op Windows draait, draait Azure ook. Denk ook aan een populaire toepassing als WordPress.”

Vier smaken

Vanaf januari kunnen geïnteresseerde bedrijven gebruikmaken van Azure. Prijzen voor Azure beginnen vanaf 8 eurocent per uur voor een lichte workload en lopen op tot 68 eurocent per uur voor een zware workload. In totaal biedt Microsoft vier verschillende pakketten van voor Windows Azure, gebaseerd op het ‘pay-as-you-go-model’ waarbij afgerekend wordt voor het gebruik. Ook kan gekozen worden voor het zogenaamde ‘commitment-model’ waarbij de afnemer een vaste prijs betaald voor het geleverde dienstenpakket.

SQL Azure kent twee varianten. Zo kan een zelfstandige programmeur of klein bedrijf kiezen voor de Web-variant waarbij 1 gigabyte opslagcapaciteit aangeboden wordt voor 7 euro per maand. De Business-versie biedt 10 gigabyte voor 71 euro per maand.