Ontwikkelingsmogelijkheden komen op de eerste plaats, daarna gaat pas de meeste aantrekkingskracht uit naar baanzekerheid en uitdaging in het werk. Verantwoordelijkheid kunnen nemen wordt als minst belangrijk ervaren en komt op de elfde plaats.

Het onderzoek is gebaseerd op de Schein Waardenlijst, waarin starters een rangorde aanbrengen in verschillende punten die ze van belang achten voor hun loopbaan.

Procam-oprichter George Buysrogge laat het jaarlijks uitvoeren, omdat “jonge talenten onmisbaar zijn voor organisaties". "Het is daarom ook belangrijk om te weten wat er bij hen speelt en wat hen drijft in deze fase van hun leven. Door goed in te spelen op de wensen van jong talent ontstaat er een vruchtbare arbeidsrelatie en wordt het vroegtijdig verlaten van de organisatie voorkomen."

[index date=201310201650]Verkeerde overtuiging[/index] Volgens Procam blijken er nogal wat it-bedrijven te zijn die de plank misslaan bij de werving van talenten. Buysrogge: "Veel organisaties leven in de vaste overtuiging dat ze starters op de arbeidsmarkt kunnen aantrekken door bijvoorbeeld een goed beginsalaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden. We kunnen uit het onderzoek echter de conclusie trekken dat werkgevers beter kunnen inzetten op het bieden van uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en uitdaging in het werk."

Daarmee schetst Procam overigens een ander beeld dan recruiter Klikwork, dat onlangs uit een enquête concludeerde dat salaris en baanzekerheid voor IT'ers (alle generaties) de enige drijfveer is om van baan te wisselen.

In de whitepaper ‘ Hoe kan ik mijn IT-organisatie succesvol verjongen?’ reikt Procam tips aan hoe organisaties jong talent kunnen vinden, binden en laten excelleren.