Losse tapedrives zijn altijd al een crime geweest. De tapes en het handmatig verwisselen ervan zorgen er regelmatig voor dat het terugzetten van gegevens die beschikbaar zouden moet zijn, toch niet meer lukt.

In het midden- en kleinbedrijf wordt nog steeds gerommeld met tapebackups. Men vergeet meer dan eens de tapes te om te wisselen. Bovendien worden de banden niet op tijd vernieuwd, zodat gegevens regelmatig niet meer teruggehaald blijken te kunnen worden als ze daadwerkelijk nodig zijn. Tapes werken eigenlijk alleen goed in een goed beschermd en automatisch, en dus prijzig, kabinet.

Juist in kleinere bedrijven, waar de hoeveelheid data in het algemeen niet exorbitant groot is, is disk-to-disk backup een veel praktischer oplossing. Bovendien is dat tegenwoordig prima te betalen. Sterker nog, omdat de prijs per gigabyte aan tapeopslag niet sneller daalt dan die van low-end schijven, wordt disk-to-disk ook steeds vaker ingezet voor grotere toepassingen.

Appliances

Voor backup naar disk kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een speciale server die periodiek de backups van de applicatie- en databaseservers verzamelt, eventueel versleutelt en comprimeert en lokaal op disk opslaat.

Door deze te combineren met tape, kan een hiërarchie zoals die ook in grotere ondernemingen wordt toegepast - disk-to-disk-to-tape backup - in het klein worden opgebouwd.

Dergelijke backupservers zijn ook als kant-en-klare appliances te koop, eventueel in combinatie met een tapesysteem. Daarvoor kan men bijvoorbeeld terecht bij Network Appliance, Overland en Quantum.

Niet alleen de harde schijven wordt steeds groter en goedkoper. Dat geldt ook voor netwerkverbindingen. Daarmee wordt het steeds gemakkelijker om het backupsysteem op afstand neer te zetten. Er zijn inmiddels ook aardig wat bedrijfjes die de hele backup uit handen nemen. Zij leveren geautomatiseerde backup- en opslagdiensten. Beheer en toegang tot de backups gebeurt via een webgebaseerde managementinterface.

Hoewel ook protocollen als nfs en smb/cifs kunnen worden gebruikt voor het transport van de backupdata, zijn er handigere mogelijkheden.

Een daarvan is virtual tape library (vtl), waarbij een diskappliance zichzelf naar de buitenwereld presenteert als een tapedevice. Op die manier kan deze zonder problemen worden ingezet met bestaande backupsoftware.

Volledig geautomatiseerd

De voordelen van dit alles voor de beheerder zijn tweeledig. Omdat het handmatig omwisselen van de tapes niet meer of veel minder vaak nodig is, kan de hele backupprocedure volledig geautomatiseerd worden. Maar ook voor het terughalen van gegevens is niet altijd meer de tussenkomst van de beheerder vereist. Er is software waarmee gebruikers zelf de opgeslagen data van de backupdisks kunnen terugzetten.

Tegelijkertijd is de backup in wat grotere ondernemingen echter de verantwoordelijkheid van steeds meer mensen op een steeds hoger niveau aan het worden. Backup is inmidels een integraal onderdeel van compliance-regels, data retention, disaster recovery en business continuity. Dat betekent dat de keuze van een nieuw systeem niet langer alleen het pakkie-an van de systeembeheerder is. Bron: Techworld