De aankoop van Nokia, waarvan eerder bekend werd dat Microsoft 7,6 miljard dollar kon afschrijven (terwijl het liefst 7,2 miljard betaalde voor de telefoonbusiness van de Finnen), blijkt liefst 10 miljard dollar gekost te hebben over het fiscale jaar 2015 dat Microsoft onlangs afsloot. Naast de eerder genoemde afschrijving tastte Microsoft voor miljarden in de buidel voor "integratie en herstructuringskosten", schrijft het bedrijf in zijn financiële verslag aan toezichthouder SEC.

Microsoft sloot het fiscale jaar 2015 af op 30 juni 2015. De kosten bovenop de eerdere 7,6 miljard zitten vooral in vergoedingen voor ontslagen personeel en het afschrijven van activa die verband houden met de lopende reorganisatie van het bedrijf, zo blijkt uit onderzoek van zustersite Computerworld.com naar de documenten die Microsoft bij de SEC indiende.

Lumiaatjes stelden teleur

Afgelopen jaar ontsloeg Microsoft 25.800 medewerkers, voornamelijk in de divisie van mobiele telefonie. Tegenover de SEC verklaart Microsoft dat Nokia na de deal nauwelijks waarde heeft behouden en vrijwel geheel afgeschreven kan worden. "In de tweede helft van het fiscale jaar 2015 heeft Phone Hardware niet het verkoopvolume en de omzetdoelstellingen behaald. Ook waren de marges op verkochte toestellen kleiner dan waarop gerekend."