Als IBM inderdaad Sun overneemt, kost dat beide bedrijven zo’n twee jaar om de divisies, activiteiten en producten te integreren. Dit zegt ceo Steve Ballmer van Microsoft, die hoopt dat de geruchten over deze overname kloppen én dat de deal doorgaat. “Wij concurreren flink met IBM en ik denk niet dat dat op strategisch vlak zal veranderen.”

Verheugen

De Microsoft-leider voorziet dus geen verandering in de concurrentie met IBM - met of zonder Sun. Wel voorspelt hij dat een eventuele overname voor afleiding zorgt en dat zijn bedrijf daar goed gebruik van kan maken. “Ik denk dat ze dan een jaar of twee bezig zijn met het verteren. Ik verheug me echt op dat jaar.”

Ballmer reageert daarmee op vragen tijdens de 2009 Media Summit, die deze week plaatsvindt in New York. Zijn inschatting van de ‘verteertijd’ is mede gebaseerd op de overlap tussen IBM en Sun. “Ik denk dat je veel dingen krijgt als je Sun koopt. Je moet dan wel besluiten of je alles wilt houden.”

Kleine overnames

Microsoft zegt zelf geen grote overnames te willen doen, er zijn slechts een aantal kleine bedrijven waar het bedrijf naar kijkt. Ballmer spreekt van “10, 15 of 20 kleine overnames”. Die schatting heeft hij echter ook al gegeven voordat Microsoft ineens een monsterbod van 44,6 miljard dollar deed op zoekmachine Yahoo. Dat is uiteindelijk, na nog een verhoging van het bod, op niets uitgelopen. Ballmer ziet nog altijd wel mogelijkheden in een vergaande samenwerking met Yahoo.