Dat concludeert Webwereld na een onderzoek waarbij zevenhonderd Nederlandse professionals naar hun mening werd gevraagd over backup en recovery en storage in het algemeen. Hoewel de grote meerderheid aangeeft Backup en Recovery cruciaal (58 procent van de ondervraagden) of belangrijk (38 procent) te vinden, blijven budgetten voor storage en backup en recovery nagenoeg gelijk.

Flinke groei

Ook blijkt dat Nederlandse bedrijven een duidelijke groei ervaren van gegevens die ze opgeslagen willen hebben: gemiddeld met 20 procent vergeleken met een jaar eerder. Toch lopen de ondervraagden niet bepaald warm voor nieuwe opslag-optimalisatietechnieken. Technieken als RAID 6, Thin Provisioning en Automated Tiering worden door minder dan de helft interessant gevonden.

Daar staan de oudere technieken tegenover, waar de beslissers veel vertrouwen in uitspreken. Datacompressie is voor meer dan 70 procent interessant, en 60 procent zweert bij het maken van één-op-één kopieën.

Thin provisioning geflopt

Vooral de impopulariteit van thin provisioning, een optimalisatietechniek die gegevens op just-in-time-basis opslaat, valt op. Een paar jaar geleden voorspelden analisten nog dat de techniek een doorbraak tegemoet ging. Gartner noemde het in 2007 “de volgende revolutionaire stap in opslagvirtualisatie”.

Maar de promotiegolf die leveranciers indertijd hebben ingezet, heeft in Nederland weinig opgeleverd. Slechts 19 procent van de ondervraagden vindt de techniek interessant, terwijl een kwart de techniek als oninteressant bestempeld. Maar liefst 56 procent kent de techniek niet eens, en maar 33 procent van de ondervraagden die het wel kent, geeft aan dat het al is geïmplementeerd of in de nabije toekomst wordt geïmplementeerd.

Thin provisioning heeft in het verleden niet alleen lof gekregen. Critici noemen de techniek gevaarlijk, omdat ruimte die er feitelijk fysiek niet is wordt toegewezen aan gegevens.

Deduplicatie niet geflopt

Niet alle 'storagehypes' zijn in Nederland gedoemd. Datadeduplicatie vormt in het onderzoek de positieve uitzondering. Die techniek is later door leveranciers gepromoot, en in Nederland met beduidend meer succes.

Dat Nederlandse bedrijven weinig interesse tonen om in hun omgeving te investeren, blijkt ook uit het gebrek aan groei van de budgetten. Meer dan de helft van de bedrijven heeft het budget voor storage en backup en recovery niet verhoogd vergeleken met een jaar eerder.

Efficiëntieverlies

Marktvorser Forrester waarschuwde eerder dit jaar voor deze trend. Een onderzoek eerder dit jaar wees uit dat een dergelijke trend mondiaal speelt. Hoewel de budgetten volgens de analistenfirma gemiddeld genomen licht stijgen, is dat “waarschijnlijk niet voldoende om de grotere hoeveelheid aan gegevens te kunnen faciliteren, met behoud van de huidige mate van efficiëntie.”

Daar zit volgens analist Rachel Dines van Forrester achter dat er in veel gevallen bedrijven geen directe redenen zien om te vernieuwen. "Als het backupsysteem werkt, hoe langzaam deze ook mag zijn, bedrijven zien weinig redenen om weg te migreren van legacy-technologie", zegt Dines. "Voor veel bedrijven is het moeilijk om de noodzaak in te zien in de investering om van backup-naar-tape over te stappen naar backup-naar-disk of backup-naar-cloud."