Marktforser IDC ondervroeg 250 bedrijf met meer dan 500 medewekers en ontdekte dat virtualisatie niet meer dan op 7% van de installed base van een datacenter draait.Toch is er wel een inhaalslag bezig, want op 69% van de nieuwe hardware die de laatste 12 maanden verkocht is, speelt virtualisatie een rol. Het is de verwachting dat die groei doorzet en in het komend jaar 49% van de hardware virtualisatie dient. “Wat bedrijven op dit moment tegenhoudt om fullswing over te stappen is angst”, zegt Chris Ingle, senior consultant van IDC. “Onbekendheid is zeker een remmende factor.” Dat laatste ziet hij ook als een van de oorzaken dat in 76% van de gevallen Windows het besturingssysteem van keuze is en Linux of Unix slechts 24% van de installaties beslaat. “Er is bij Unix en Linux net iets meer technische kennis nodig. Windows installeert dan toch iets eenvoudiger. In de toekomst zal dat nog wel veranderen denk ik.”

IDC betwijfelt dan ook of bedrijven klaar zijn voor virtualisatie, want de marktonderzoek weet dat bij 37% van de oplossingen geen centraal beheer is ingericht. Dat wijdt Ingle aan onbekendheid en Novell benadrukt dat oplossingen als Zen Works hiervoor wel geschikt zijn. Wel belangrijk, want het onderzoek leert dat 30 procent van de managers beter beheer ook als een reden zien om te virtualiseren.

Ingle krijgt bijval bij de observatie van Richard George, Itanium Marketing Manager van Intel, die ook ziet dat de industrie achter de feiten aanholt. “We moeten anders gaan denken, want er komen steeds meer cores op een enkele chip”, betoogt hij. Waar het bijvoorbeeld aan schort zijn aangepaste programmatuur die goed met de nieuwe hardware kan werken.

“Sun Microsystems laat op dit moment maximaal 64 threads op een chip zien en dat is wel de toekomst”, meent George Zelf introduceert het bedrijf deze week de Xeon 7300 met vier cores levert dat een vierenhalf maal grotere rekenkracht dan voorgaande processoren. “Die processoren zullen snel geaccepteerd worden, want de kostenbesparingen zijn groot.”

En juist dat laatste argument is de voornaamste drijfveer om vritualisatie te gaan. De kostenbesparingen zijn voor ruim 65 procent van de bedrijven het belangrijkst. De besparing op energieverbruik is daarbij meer dan een prettige bijkomstigheid, omdat dat juist de grootste kostenpost in het datacenter is.

De vraag is alleen of de besparing echt groot is. IDC ziet dat het aantal virtuele servers exponentieel zal groeien tot zo’n 5,4 miljoen nieuwe in 2011. “Daarvoor moeten ook licenties worden aangeschaft en daar zien we juist een groei in kosten.”

Bron: Techworld