Hoewel PowerShell v2 pas mee wordt geleverd met Windows 7, kun je er nu al gebruik van maken binnen je bedrijfsomgeving. PowerShell is veel meer dan een vervanger voor cmd.exe (al kun je het prima op die manier gebruiken); het is ook een scriptingtaal waarmee admins meer beheermogelijkheden krijgen, en waarmee ze ook veel effici├źnter en productiever te werk kunnen gaan.

Als we afgaan op de Community Technology Preview (CTP) van PowerShell v2, dan kunnen we onder andere de volgende verbeteringen verwachten.

- Nieuwe en verbeterde cmdlets. Er zijn zo'n 240 nieuwe cmdlets (scriptcomponenten) die een scala aan functies ontsluiten. Daaronder zitten remoting, type-conversie, event viewing, inbouwen van scripts, modules, transacties, debugging, eventing, achtergrondjobs en WMI.

- PowerShell Remoting. Met WS-Management kun je nu cmdlets en scripting van buiten toepassen op een ander systeem.

- Transacties. Transactie-operaties zijn nu te rollbacken via de provider van het PowerShell register.

- Modules. Je kunt modules aanmaken die scripts bevatten en uitgevoerd worden in afgesloten en begrensde runspaces.

- Integrated Scripting Environment (ISE): Dit biedt een grafische interface voor PowerShell waarmee je maximaal acht tabjes kunt draaien voor verschillende Unicode-consoles. (Je kunt erbij door PowerShell te selecteren in het menuutje 'accessoires')

- En meer. Jobs op de achtergrond, scripten van cmdlets, stapsgewijze pipelines, data language, debugging, eventing, bestandsoverdrachtr via het netwerk, nieuwe operators, exception-beheer met Try-Catch-Finally, in te bedden Here-strings, blokkeren van commentaar en nieuwe API's.

Vooral de mogelijk om te remoten kan mij heel erg bekoren, de mogelijkheid om PowerShell-commando's te draaien op andere systemen dan de computer waar je op werkt. Het is net een remote desktop met een command line.

Een cool aspect aan remoting is dat het als een verborgen venster draait op de doel-PC. De gebruiker van die computer ziet dus niet dat je commando's aan het uitvoeren bent, al zullen de gebruikers met wat meer verstand van computers aan de taakbalk merken dat je PowerShell draait.

Nog een voordeel van Remoting is dat je commando's tegelijkertijd kunt toepassen op meerdere systemen. Je kunt dan dus meerdere systemen beheren met dezelfde set aan opdrachten, wat veel tijd en werk bespaart. Niets maakt het leven van de systeembeheerder makkelijker dan de mogelijkheid om systemen van buiten te benaderen.

Je kunt een commando op een systeem van buiten eenvoudig aanroepen met de invoke-command cmdlet. Om bijvoorbeeld de lijst met services die op een computer draaien op te vragen, kun je de Get-Service cmdlet als volgt gebruiken:

Invoke-Command -ComputerName Server1 -scriptblock {Get-Service}

Om dat op meerdere systemen tegelijk te doen, typ je het volgende:

Invoke-Command -ComputerName Server1, Server2, Server3 -scriptblock {Get-Service}

Het moge duidelijk zijn dat je PowerShell v2 hoe dan ook gaat gebruiken als Windows 7 uitkomt. Maar je hoeft niet te wachten, je kunt het nu bij Microsoft downloaden en het installeren op XP, Vista en Server 2003. Je hebt de meest recente versie nodig van WinRM 2.0 (CTP 3 om precies te zijn), dat is Microsofts implementatie van WS-Management, het SOAP-gebaseerde firewallvriendelijke protocol voor beheer op afstand. Windows Vista wordt geleverd met WinRM (al moet je misschien updaten naar CTP3), terwijl je het voor XP en Windows Server 2003 apart zult moeten downloaden. Ook .Net Framework 2.0 is een vereiste, en als je de Integrated Scripting Environment van PowerShell wilt gebruiken, ga dan voor .Net Framework 3.5.1.

Bron: Infoworld.com Bron: Techworld