De opleiding richt zich vooral op de server en moet leiden tot een certificering als Ubuntu Certified Professional (UCP). In Nederland is AT Computing aangewezen om de training namens Canonical, het bedrijf van Ubuntu Linux-oprichter Mark Shuttleworth, te geven.

Het programma voor Ubuntu is een vervolg op de diploma's van het Linux Professional Institute (LPI) dat een distributie-onafhankelijke certificering biedt. Wie de LPI-1 certificering in huis heeft, kan in een week omscholen tot UCP.

Naast opleiding wordt er momenteel ook al professionele ondersteuning door vier bedrijven verkocht. Daarmee hopen de fans van de Linux-distributie ook een voet tussen de deur te krijgen bij grotere bedrijven. Juist de focus op de servermarkt is daarbij opvallend, omdat veel mensen Ubuntu vooral zien als iets dat op de desktop zijn plaats heeft.

Voor RedHat en Novell betekent dit een nieuwe concurrent, die het besturingssysteem gratis aanbiedt en op basis van de prijs voor ondersteuning zeer concurrerend is. Toch blijft de speler nog wel een underdog. Zo moet AT Computing erkennen dat het voor opleiding en advies distributie-onafhankelijk blijft en dit als een van meerdere richtingen in het assortiment te zien.

Een van de partijen die ondersteuning biedt namens Canonical is Industrial TSI. CEO Marco Kok zegt enthousiast te zijn over de trainingen. “Dit biedt mooie kansen”, zegt hij dan ook. “Voor mij is dit het bewijs dat Ubuntu geschikt is voor mid-range en enterprise servers.” Hij verwacht dat Ubuntu zich binnenkort nu een rol kan gaan spelen in het speelveld met Novell en RedHat. “Dat is positief.”

RedHat/Novell

RedHat zegt zich vooralsnog geen zorgen te maken. “Het probleem aan de bovenkant van de markt is dat je meer nodig hebt dan certificering van medewerkers”, zegt Jan Wildeboer, woordvoerder voor RedHat in Nederland en Duitsland. Hij wijst erop dat voor het krijgen van ondersteuning van bijvoorbeeld Oracle en SAP de combinatie van besturingssysteem en hardware gecertificeerd moet zijn. “Dat zie ik bij Canonical nog niet zitten.”

Zelfs als de concurrentie wel heftiger zou worden, ziet Wildeboer de toekomst zonnig tegemoet. “Ik verwelkom iedere concurrent, want de Linux-markt moet groeien en meer spelers maken dat mogelijk”, stelt hij dan ook. “Nu heeft de klant wat te kiezen en ontstaat er geen Microsoft van de vrije software. Het houdt ons scherp.”

Ook Novell stelt dat commerciële ondersteuning voor Linux van meer bedrijven in hun ogen postief is. "Het bewijst opnieuw wat wij ook merken, namelijk dat Linux - naast de enteriprise markt - steeds meer terrein wint bij MKB-gebruikers', stelt Gábor Nijers van Novell. "Dit is trouwens ook het segment waar Novell al decenia een bekend naam heeft. Om die reden zien we in Ubuntu geen bedreiging voor onze install base."

Bron: Webwereld Bron: Techworld