Het eerste zonnetankstation is gebouwd door de Belgische producent BeCharged samen met N.Solar en IRS Solar. Het tankstation is een soort carport met zonnepanelen op het het dak.

Bezitters van een elektrisch vehikel kunnen een rfid-kaart aanvragen waarmee ze bij het oplaadpunt kunnen inloggen, meldt het Nieuwsblad. Na afloop kan de klant bekijken hoeveel stroom er is getankt, dit kan ook bijgehouden worden op de website van BeCharged. In de toekomst zullen mensen een plek kunnen reserveren in het tankstation.

Nederlandse systemen

Het oplaadpunt heeft plek voor zes tot acht voertuigen en levert genoeg groene stroom voor 73.000 duurzame kilometers, weet MobiMix. Voorlopig is het de bedoeling dat bedrijven en overheden deze elektrische mogelijkheid inzetten als service voor werknemers, maar in de toekomst komt er ook een persoonlijk facturatiesysteem. Er zijn al eerder laadstations met zonne-energie geopend, maar de caprot in Deinze is de eerste die commercieel in de markt wordt gezet.

Ook in Nederland wordt er bijvoorbeeld door Essent gewerkt aan elektrisch rijden. Zo zijn er in Den Bosch 11 openbare oplaadpunten voor elektrische auto's geplaatst