Er zijn de laatste jaren allerlei nieuwe functies en mogelijkheden bijgekomen, van 3D televisies tot 4K-televisies en OLED tv's. Een deel van die verwarring wordt waarschijnlijk opzettelijk veroorzaakt: tv-fabrikanten willen verkopers bewapenen met nieuwe terminologie om upgrades en hogere prijzen voor premiumkeuzes te rechtvaardigen. In dit artikel bespreken we welke opties en specificaties er wel toe doen en welke niet.

[index date=201909051017]1. Een smart-tv[/index]

De smart tv komt met een nieuwe, écht handige tv-functie: video en foto's draadloos rechtstreeks op het scherm afspelen zonder een gameconsole, Apple TV, Google Chromecast of vergelijkbaar apparaat te hoeven te gebruiken. Als je nog geen gadget hebt die shows en films van Netflix of YouTube op je tv kan af spelen, zal een smart-tv met ingebouwde wifi (die, net als 3D, in principe universeel is op nieuwere sets) de streamingsdienst rechtstreeks aansluiten op je netwerk.

[index date=201909051017]2. Verdiep je in 4K[/index]

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van televisies is 4K, ook wel Ultra HD genoemd (UHD). Deze verbeterde beeldresolutie is zo nieuw dat de industrie nog geen officiële terminologie heeft. Maar het verschil tussen standaard HD (met een resolutie van 1080p) en 4K is onmiskenbaar - de laatste heeft een viervoudige resolutie en een exponentieel groter kleurenbereik, wat allemaal bijdraagt aan een opmerkelijk gedetailleerde en levensechte beeldkwaliteit. De sprong van HD naar UHD is niet zo opvallend als van standaarddefinitie naar hi-def, maar je merkt 'm zeker op. Het probleem van 4K-tv's is echter de prijs: ze kosten minimaal twee keer zoveel als normale HD-modellen. Inhoudelijk is 4K-shows beeldmateriaal in principe beperkt tot een klein aantal titels die momenteel worden gestreamd via Netflix, Sony of minder bekende services en bedrijven. Maar in tegenstelling tot 3D, is 4K-video een nieuwe standaard en geen voorbijgaande trend. Als je van plan bent je tv acht jaar of langer te gebruiken, is het misschien de investering waard. Over een jaar of twee moet er voldoende 4K-content binnenkomen en daarbij ziet reguliere HD-content er nog beter uit op een 4K-display.

[index date=201909051017]3. Pas op voor huismerken[/index]

Als een verkoper (of de uitverkoop) je in de richting van een tv-merk duwt waar je nog nooit van hebt gehoord, moet je voorzichtig worden. Omdat huismerken wel eens een grote miskoop kunnen zijn. Onbekende merken hebben vaak met reden nog geen (goede) naamsbekendheid opgebouwd. Kies bijvoorbeeld liever voor Samsung tv's, dit is een merk dat al tientallen jaren bekend staat als specialist binnen de televisiewereld en vrijwel altijd kwaliteit levert.

[index date=201909051017]4. Maak je geen zorgen over 3D[/index]

Als je bent zoals de meeste mensen die een tv kopen, heb je weinig tot geen interesse in zo'n gek brilletje, de beperking in kijkhoeken en het gedoe om 3D-inhoud van hoge kwaliteit te krijgen. Zowel kabel, een abonnement als streaming werken niet goed met 3D, dus de beperkte (en dure) lijst met 3D Blu-Ray-films zijn momenteel je enige optie. Maar maak je daar verder geen zorgen over. 3D is een optionele modus die je in kan schakelen, in plaats van in moet schakelen. De 3D-mogelijkheid is relatief standaard geworden op nieuwe televisies. De 3D functie is simpelweg gratis en tegenwoordig op vrijwel elke tv te vinden, dus je hoeft geen moeite doen om 'm te vermijden.

[index date=201909051017]5. LED en OLED-schermen[/index]

De meest populaire flatscreen-technologie is het LCD-scherm. De televisies zijn ondiep en over het algemeen goedkoper dan plasmaschermen die inmiddels bijna lijken uitgestorven. Nieuwere LCD-modellen worden LED-schermen genoemd (light-emitting diodes) omdat deze schermen worden verlicht met helderdere, duurzamere en energie-efficiëntere LED's. Om het nog wat ingewikkelder te maken, is het afgelopen jaar een handvol OLED-tv's (organische LED's) uitgebracht, die nóg levendiger zijn dan LED-schermen.

[index date=201909051016]6. Overweeg plasma[/index]

Het feit dat plasma populariteit verliest, betekent niet dat het een slechte keuze is. Zoals tv-recensenten consequent opmerken, bieden plasma's veel betere contrastverhoudingen dan andere HD-panelen. Hoewel elke LED felle kleuren of verblindend wit kan weergeven, zijn de zwarte delen van het scherm niet zo zwart en soms zelfs wel donkergrijs. Plasma's kunnen echter écht zwart creëren en scherpe, contrastrijke beelden leveren waar filmliefhebbers naar verlangen. Oudere plasma's hadden 'inbrandproblemen', waarbij een afbeelding die te lang op het scherm bleef staan een permanent of semi-permanent afdruk zou kunnen worden. Gelukkig hebben plasmaproducenten dat probleem jaren geleden al opgelost.

[index date=201909051016]7. Hoe meer HDMI-poorten, hoe beter[/index]

Eén van de beste dingen van HDTV's zijn simpelweg hun HDMI-ingangen, die audio en video met hoge resolutie via een enkele kabel leiden. Maar een enkele HDMI-ingang is zelden genoeg, en zelfs twee poorten kunnen al leiden tot geklooi achter de televisie met het verwisselen verschillende kabels. Neem voor de zekerheid geen genoegen met minder dan vier HDMI-ingangen. En om foto's en video's rechtstreeks op het grote scherm af te spelen, kun je overwegen een set te kopen met ten minste één van de HDMI-poorten aan de zijkant van de tv, in tegenstelling tot de achterkant.

[index date=201909051016]8. Kies eventueel voor een projector[/index]

HD-projectoren komen met veel beperkingen: de meeste modellen ondervinden last van natuurlijk licht, het duurt vaak een tijdje voordat de lamp opwarmt, en als een projector een permanent onderdeel is van een thuisbioscoop, vereist dit een speciale installatie. Máár projectoren zijn perfect geschikt voor bepaalde gebruikers en ruimtes, met schermformaten van 100 inch of meer (tegen een fractie van de prijs voor een even massieve flatscreen) en leveren goede beeldkwaliteit die nauwer aansluit op de ervaring van een daadwerkelijke bioscoop. En omdat ze draagbaar zijn, kunnen ze ook op verschillende plekken worden gebruikt - neem 'm mee op vakantie voor een HD-filmavond, of installeer 'm in de achtertuin op warme zomeravonden.

[index date=201909051016]9. Motion Smoothing is (waarschijnlijk) niets voor jou[/index]

LCD-tv's (en leds, omdat ze dezelfde kerntechnologie gebruiken) hebben de neiging tot flikkeren bij het weergeven van snelle bewegingen. De oplossing hiervoor wordt 'Motion Interpolation' genoemd, omdat het extra, digitaal gecreëerde inhoudsframes tussen de echte invoegt, waardoor flikkeringen worden verminderd en bewegingen vloeiender worden. Verschillende merken gebruiken verschillende namen, zoals Motion Flow of Motion Plus, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: Motion Smoothing zorgt er wel voor dat sport en andere live-evenementen er iets beter uitzien, maar alle andere soorten beeld blijft flikkeren.

[index date=201909051016]10. Wees niet bang om online te kopen[/index]

Tv-schermen in de winkel zijn vaak opvallend maar ook onrealistisch door wat ze afspelen. De flatscreens zijn meestal ingesteld op een "levendige" of "demo"-modus, waardoor je optische zenuwen worden overprikkeld door té levendige kleuren. Speakers maken allemaal tegelijk lawaai en verkopers zijn vaak opdringerig omdat ze je zo graag een televisie aan willen smeren. Je ervaring in de winkel zal bijna nooit in overeenstemming zijn met de soort verlichting, kijkhoeken en inhoud zoals bij je thuis. Online kopen is daarom geen slecht idee. De verzending van flatscreens is meestal gratis en ze zijn goed verpakt.