Zo'n twintig toonaangevende universiteiten zoals MIT en Stanford hoopten de sponsorgelden te krijgen, maar Berkeley sleepte de buit binnen, zo meldt de EE Times.

Berkeley-lab

Volgens ingewijden zou het gaan om een jaarlijkse bijdrage van 2 miljoen dollar gedurende een periode van vijf jaar. Een groep van veertien wetenschappers van de Universiteit van Californië zal aan de slag gaan in het nieuwe Berkeley-lab, dat op 21 januari is geopend. Het onderzoek zal vooral gericht zijn op het parallel programmeren voor nieuwe meerkernige microprocessors.

De gift van Intel en Microsoft toont aan dat de IT-sector snel software wil ontwikkelen om de nieuwste multikern-processors te kunnen bijbenen. Zowel AMD als Intel zullen komend jaar processors verschepen met een combinatie van x86 en meervoudige kernen. Softwareontwikkelaars kunnen met het huidige, seriële programmeermodel niet goed profiteren van deze nieuwe hardware.

In paniek

Volgens Chuck Moore, wetenschappelijk onderzoeker bij AMD, is de IT-branche zelfs lichtelijk in paniek over de komst van meerkernige processors. "Om goed gebruik te kunnen maken van die nieuwe hardware, heb je nu eenmaal gepromoveerde informaticaspecialisten nodig."

Berkeley begon in 2005 met wekelijkse discussies over het onderwerp. Eind 2006 publiceerden wetenschappers hierover een white paper. Op basis hiervan heeft een groep onderzoekers al een prototype softwaresysteem ontwikkeld. Binnen enkele maanden kan een wetenschappelijk artikel over de voorlopige resultaten volgen.

Lange termijn

Het gesponsorde Berkeley-lab is gericht op de lange termijn ontwikkeling. Het gaat dus niet slechts om de processors met 8 tot 16 kernen die de komende jaren op de markt zullen komen, maar om het programmeren voor chips met tientallen kernen. Ook op Stanford blijven wetenschappers op dit gebied onderzoek doen, ondanks dat zij het zonder het geld van Intel en Microsoft moeten stellen.

Bron: WebWereld Bron: Techworld