Een "zelfmoord game" in de vorm van een app klinkt al snel als een urban legend of iets uit een horrorfilm of een aflevering van Black Mirror, maar jammer genoeg is de Blue Whale Challenge echt. Sterker nog, verschillende scholen hebben al gewaarschuwd voor de app en zelfs Instagram toont een waarschuwing als je zoekt op #bluewhalechallenge.

Het spel richt zich vooral op kwetsbare jongeren. Zodra de app is gedownload hackt het spel de smartphone en verzamelt zoveel mogelijk gegevens van de gebruiker. De spelsessie wordt beheerd door een "mentor" of "meester" die de speler 50 dagen lang verschillende taken geeft om uit te voeren. Als een speler weigert een taak uit te voeren, wordt de gestolen informatie verspreid onder vrienden en familieleden. Deze vorm van chantage zorgt er in de meeste gevallen voor dat de spelers daadwerkelijk alle taken uitvoeren, hoe verschrikkelijk die ook zijn. De laatste taak (op dag 50) is echter om al het bewijsmateriaal te verwijderen en daarna zelfmoord te plegen.

De 21 jaar oude Russische jongen die deze app gebouwd heeft zegt dit gedaan te hebben omdat hij de "maatschappij zou willen zuiveren van biologisch afval".

Op de volgende pagina: schoolproblemen

Scholen

Verschillende scholen wereldwijd hebben al waarschuwingen de deur uit gedaan over de game. Baldwin County Schools in Alabama heeft gisteren een officiële waarschuwing de deur uit gedaan over de gevaren van de Blue Whale Challenge. De school meldt dat "scholieren elkaar "taggen" op social media (voornamelijk via Snapchat) en zo elkaar uitdagen het spel te spelen. De uitgedaagde downloadt en installeert vervolgens de Blue Whale App die direct het toestel begint te hacken en niet meer kan worden verwijderd. De "meesters/mentoren" bedreigen de spelers vervolgens om alle gestolen informatie uit te lekken als zij niet doen wat er wordt gezegd".

Nieuwssite WKRG meldt dat de opdrachten uiteenlopen van simpele taken als het luisteren naar een bepaald muzieknummer als zeer drastische handelingen als zelfmutilatie en ander zeer risicovol gedrag. "Een van de taken zou het kijken van een horrorfilm zijn of midden in de nacht wakker worden en zichzelf wat aan doen. Enkele dagen later worden de opdrachten nog sadistischer. Spelers moeten bijvoorbeeld een blauwe walvis in hun been snijden en daar een foto of video van maken als "bewijs" dat de taak daadwerkelijk is uitgevoerd. Deze beelden moeten naar de meester/mentor worden gestuurd."

Ook in Nieuw Zeeland is er een waarschuwing de deur uit gegaan. De politie heeft in een aankondiging laten weten dat de app inmiddels niet meer te vinden is in de Apple Appstore van Nieuw Zeeland, maar nog wel op Android-toestellen is aangetroffen. Ouders wordt op het hart gedrukt de app te verwijderen van de telefoons van hun kinderen (voor zover mogelijk).

Op de volgende pagina: Dichterbij huis

De app is inmiddels ook dichterbij huis gesignaleerd. De Politie van Essex (Verenigd Koningrijk) heeft in april een school gewaarschuwd over de app. De Woodlands School in Basildon stuurde vervolgens een brief naar ouders over Blue Whale. Ook de Politie van Cambridgeshire en Hertfordshire hebben ouders gewaarschuwd hun kinderen in de gaten te houden en te controleren wat zij op social media plaatsen.

Ook in Frankrijk en België zijn meldingen gedaan van de challenge waardoor het fenomeen nu wel heel dichtbij schijnt te komen. Er zijn gelukkig nog geen meldingen bekend in Nederland, maar voorkomen is beter dan genezen.

De Blue Whale Challenge wordt overigens niet altijd in de vorm van een app aangeboden. Soms wordt de challenge ook gerund vanaf websites of social media groepen. De Challenge werd vorig jaar ontdekt in Rusland en India.

De Sibirian Times meldde in februari dat verschillende tienermeisjes zelfmoord hebben gepleegd nadat de app ze daartoe had opgedragen. De politie deed onderzoek naar de zelfmoord en kwam erachter dat er inderdaad een verband was met de app, de social media contacten en de internetgroep waar de meisjes lid van waren. Het politierapport claimt dat er tussen 2015 en 2016 130 kinderen zelfmoord hebben gepleegd. "Bijna al deze kinderen waren lid van dezelfde internetgroepen en leefden in goede, gelukkige families."

Zuiveren van de maatschappij

Phillip Budeikin, 21 jaar, heeft inmiddels toegegeven de maker van Blue Whale te zijn. De jongeman is aangehouden en wordt aangeklaagd voor het aansporen van 16 meisjes om zelfmoord te plegen. Budeikin zegt dat hij dit deed om de maatschappij te zuiveren en dat z'n slachtoffers niets meer dan biologisch afval waren die maar al te graag wilden sterven. Budeikin zegt al sinds 2013 bezig te zijn met het perfectioneren van z'n tactieken.

De Blue Whale bouwer mag dan wel gearresteerd zijn, de app is nog steeds in omloop, daarnaast zijn er ook imitatoren die het "werk" van Budeikin overnemen en/of voortzetten.