Hoewel CIO’s weten dat in de huidige economische omstandigheden elk dubbeltje telt, is 73 procent van de Nederlandse respondenten van mening dat bezuinigingen op IT zullen leiden tot hogere kosten, productiviteitsverlies, en meer downtime. Investeringen in nieuwe IT-systemen, is volgens 71 procent zelfs de beste manier om de beoogde kostenbesparingen te realiseren. Gevraagd naar de kritische IT-projecten voor 2009, komt IT-beveiliging op de eerste plaats (82 procent), gevolgd door consolidatie van het datacenter/virtualisatie (61procent).

Innoveren om te overleven

De onderzoekers noemen het bemoedigend dat 71 procent van de ondervraagde Nederlandse CIO’s verwacht dit jaar hetzelfde of zelfs meer te kunnen uitgeven aan innovatieprojecten. Dit toont volgens de experts aan dat Nederlandse bedrijven inzien dat investeringen in IT noodzakelijk zijn om de operationele efficiency te verbeteren, de innovatie te stimuleren en het concurrentievermogen te versterken. Ook meent 51 procent dat het juist nu het moment is te investeren in IT, om zo bij het economisch herstel weer vooraan te staan. “Net als bij iedere economische neergang, zullen het de bedrijven met innovatieve proposities en efficiënte bedrijfsmodellen zijn die bij het herstel als eerste en het meeste profiteren”, zegt Gordon Graylish, Vice President en Deputy General Manager van Intel EMEA.

Investeren om te besparen

Uit het onderzoek blijkt ook dat 55 procent van de Nederlandse CIO’s snoeien in IT om geld te besparen beschouwt als verkeerde zuinigheid. Omdat een groot deel van de IT-uitgaven bestaat uit operationele kosten in plaats van kapitaal-uitgaven, zal het bezuinigen nou juist leiden tot hogere kosten. De bedrijven die beknibbelen blijven namelijk werken met oudere en minder efficiënte technologie. Dit gegeven is ook terug te zien in de IT-prioriteiten voor 2009, waaronder modernisering van verouderde systemen (43 procent) en het terugdringen van de kosten voor stroom en koeling (41 procent).

Cloud computing en ‘Groene IT’

Nederlandse CIO’s zien ook het nodige potentieel in cloud computing en ‘Groene IT’. 24 Procent van de respondenten zegt al gebruik te maken van cloud computing-diensten of is van plan daar binnen 18 maanden gebruik van te gaan maken. 29 Procent ziet cloud computing als een uitstekende nieuwe kans (vergeleken met slechts 12 procent gemiddeld in heel EMEA). Wat betreft ‘Groene IT’ laat 71 procent weten dat dit niet alleen goed voor het milieu is, maar ook zakelijk gezien een goede stap is vanwege de lagere energiekosten. Houd er dus rekening mee dat je zelf ook groen de cloud in moet, als de CIO het op zijn heupen krijgt.

Aan het onderzoek hebben 511 CIO's, IT-directeuren en managers uit Europa en Zuid-Afrika meegewerkt. Bron: Techworld