Het Amerikaanse bedrijf Quantenna komt met een WiFi-chipset die vier datastromen tegelijk aankan en daarmee een totale overdrachtssnelheid van 1,7 Gbps (gigabit per seconde) haalt. Die nieuwe topsnelheid wordt niet gehaald met een nog in ontwikkeling zijnde WiFi-variant, maar gewoon met het al bestaande 802.11ac. Die standaard is in de praktijk al in gebruik en weet dan met drie gecombineerde datastromen een datadoorvoersnelheid van 1,3 Gbps te halen.

Versus 40 Gbps?

De nieuwe WiFi-chips van Quantenna zijn dus een relatief kleine verbetering, stelt techblog Ars Technica. De recent door Duitse onderzoekers gehaalde 40 Gbps over een afstand van 1 kilometer is veel indrukwekkender. Aan de andere kant betreft dat snelheidsrecord een onderzoeksproject waarbij gekozen is voor radiofrequenties die veel hoger liggen dat wat nu gebruikelijk is voor WiFi.

De onderzoekers van het bekende Fraunhofer Institute en het Karlsruhe Institute for Technology hebben hun WiFi-test op 240 GHz uitgevoerd, met apparatuur die tussen de 200 en 280 GHz kan opereren. Het record van 40 Gbps tussen stations bovenop twee flatgebouwen in Karlsruhe is eind vorige week bekend gemaakt door de onderzoekers. Het is nog niet bekend of en wanneer deze technologie op de markt kan komen.

Later dit jaar

De bescheidenere snelheidsverhoging van Quantenna's 'vierweg' WiFi-chipset komt in het derde kwartaal op de markt. Er zijn nog geen namen bekend van routerfabrikanten die het gaan gebruiken in hun producten. Quantenna mikt met zijn chipset op thuisrouters en op zware enterprise-routers, meldt Ars.