Versie 2.0 van SMB/CIFS, de Microsoft techniek voor het delen van bestanden tussen systemen met het Windows-besturingssysteem, levert tot veertig keer betere prestaties dan de huidige versie. Windows Vista is nu al uitgerust met deze nieuwe versie van SMB en straks zal ook Windows Server 2008 dat zijn. Worden beide in combinatie gebruikt, zal de enorme verbetering in de snelheid van lezen en schrijven van bestanden via het netwerk, echt merkbaar zijn.

Mark Russinovich, ontwikkelaar van de bij IT-beheerders populaire tools van Sysinternals en nu in dienst bij Microsoft als een van de architecten van de volgende Windows-kernel, presenteerde op de Microsoft TechEd-conferentie in Barcelona, de resultaten van benchmarks die het bedrijf heeft uitgevoerd met de nieuwe SMB 2.0 netwerkstack. Ook liet hij een live demo zien die de resultaten van de benchmark bevestigen, bestanden delen tussen systemen met Windows Vista en Server 2008 zal vele malen sneller worden.

Volgens Russinovich is de versie van SMB zoals die nu nog door Windows XP en Server 2003 wordt gebruikt, niet geschikt voor de grote databestanden zoals die nu gebruikelijk zijn. Evenmin had Microsoft ooit de moeite genomen de SMB-stack aan te passen aan nieuwe functies van het NTFS-bestandssysteem. Met Vista en Server 2008 is dat veranderd. De SMB-stack van protocollen en services is daarvoor helemaal opnieuw geschreven en uitgebreid met technieken die voor snellere I/O via het netwerk moeten zorgen.

De belangrijkste vernieuwingen in SMB 2.0 zijn de mogelijkheid meerdere I/O-acties in een enkele actie samen te voegen, ondersteuning van grotere buffers (16 bytes in plaats van 16 bits),en optimalisatie voor 64 bit-systemen. Bovendien kunnen Windows Vista en Server 2008 onderling de optimale instellingen afspreken en deze ook direct aanpassen wanneer er meer of juist minder bandbreedte en processorkracht beschikbaar is. Zo moet er altijd een maximale snelheid bereikt kunnen worden.

Een laatste verbetering betreft het afsluiten van de bestandsoverdracht. Waar de huidige versie van SMB het afsluiten van de sessie nog apart afhandelt, doet SMB 2.0 dit direct nadat de bestandsoverdracht klaar is. Zo wordt voorkomen dat hoewel de datasessie al is afgesloten, het systeem toch nog wacht op het afsluiten van de controlesessie.

Bron: Techworld