Klanten van ABN Amro die woensdag een pinbetaling hebben gedaan in winkels, restaurants of parkeerautomaten, zagen donderdag opnieuw hetzelfde bedrag van de rekening verdwijnen. Het gaat daarbij om duizenden betalingen, zegt een woordvoerder van de bank. Het foutief afgeschreven geld wordt teruggestort.

Relatie met pinstoring niet duidelijk

Naar de oorzaak wordt nog gezocht. Woensdag deed zich een grote landelijke pinstoring voor, maar of dat de oorzaak is, kan ABN Amro niet zeggen. “Ik sluit het niet uit. Elke bank verwerkt die betalingen via pin anders. Dus dat andere banken er geen last van hebben zou te verklaren zijn." Ze haast zich te zeggen dat een relatie tussen beide storingen nog niet is aangetoond.

De storing in het pinverkeer woensdag was relatief klein. Woordvoerder Bob Goulooze van Currence hield stug vol dat het ging om slechts 500 pinautomaten van een bepaald type die een softwarestoring hadden, maar later varieerden het aantal storingsgevallen in de media van 15.000 tot 45.000 stuks. In Nederland staan meer dan 200.000 pinapparaten.

Update 15.47: ABN Amro zegt samen te werken met Equens, de beheerder van het Nederlandse betalingsverkeer, om de technische kant van het probleem op te lossen. De bank zegt dat de klanten deze zaterdag het te veel betaalde geld weer op hun rekening krijgen gestort.