De concept-api's (application programming interfaces) zullen alleen beschikbaar zijn voor beveiligingsfabrikanten. Zij kunnen de api's testen en tot eind januari hun bevindingen met Microsoft delen.

De uiteindelijke versie van de api's komt beschikbaar wanneer Microsoft ergens halverwege 2007 het eerste service pack voor Windows Vista introduceert.

Patchguard bewaakt de kernel van de 64-bits versie van Vista en ontzegt indringers de toegang tot de meest elementaire onderdelen van het besturingssysteem.

Beveiligingsfabrikanten hebben eerder al geklaagd dat een dergelijke 'blokkade' het voor hen onmogelijk maakt om systemen effectief te beschermen. Zonder toegang tot de kernel zijn basisfuncties als virusdetectie en 'intrusion prevention' immers onbruikbaar, zo redeneren de fabrikanten.

Microsoft liet halverwege oktober – onder druk van de Europese Commissie – al weten tegemoet te zullen komen aan de kritiek.

Behalve de concept-api's heeft Microsoft dinsdag ook een zogenoemd Criteria Evaluation-document vrijgegeven. Hierin staan de processen beschreven die Microsoft hanteert bij het beoordelen van api-aanvragen. Bron: Techworld