De in januari vrijgegeven bèta van Windows 7 is volgens veel testers en bloggers al erg goed. Volgens sommige enthousiastelingen beter dan het niet zo populaire Windows Vista. Er is dan ook flink wat speculatie over een vroege release voor de volgende versie van Microsofts besturingssysteem. De bijna-af-maar-toch-nog-proefversie van Windows 7 komt begin mei uit, blijkt uit een gelekte planning van Microsoft.

Die release candidate (RC) is vóór 5 mei beschikbaar voor abonnees van Microsofts betaalde diensten voor ontwikkelaars en beheerders. Dat zijn respectievelijk MSDN (Microsoft developer network) en TechNet. Vanaf die dinsdag 5 mei is Windows 7 RC toegankelijk voor partners.

Voor partners

Deze planning is afgelopen zaterdag kort te lezen geweest op de partnerwebsite van Microsoft. Daar geeft het informatie aan pc-verkopers, softwareleveranciers, implementators, distributeurs en andere bedrijven. Het lek is opgemerkt door pc-nieuwssite Neowin.net.

De – al dan niet opzettelijk – gelekte tekst gaf partners alvast de melding dat diegenen met een MSDN- of TechNet-abonnement de RC nu alvast kunnen downloaden. Dat betreft niet letterlijk ‘nu’; de informatie is te vroeg online geplaatst. De daarbij gegeven link naar de download komt dan ook uit op de reeds beschikbare Windows 7 bèta.

Het is nog altijd niet bekend wanneer de definitieve uitvoering van de nieuwe Windows-versie uitkomt. Microsoft houdt vast aan de uitspraak “drie jaar na de release van Vista”. Die opvolger van het nog altijd veelgebruikte Windows XP is in november 2006 uitgekomen voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 voor consumenten. Daarmee is 7 dus mogelijk voor eind dit jaar, maar officieus houdt Microsoft het op begin 2010.

De ontwikkeling van Win7, door critici wel een ‘second edition’ van Vista genoemd (naar Windows 98 SE), verloopt echter vlot. Het verschijnen van de RC in mei is slechts vier maanden na het uitbrengen van de eerste en enige bèta. Eind vorige maart is er al informatie uitgelekt dat de RC ergens in mei zou uitkomen. Diverse bloggers speculeren nu met hernieuwde energie over een release ruim voor het einde van dit jaar.

Bron: Webwereld Bron: Techworld