Het is nog niet zeker of de concurrerende biedingen van Blackstone en Icahn daadwerkelijk gelden als een “superieur bod" ten opzichte van de bestaande overnameplannen, meldt persbureau Reuters. Die huidige beursexitplannen zijn van ceo Michael Dell zelf en diens investeringspartner Silver Lake, met financiële assistentie van Microsoft. Investeringsbedrijf Blackstone en grootaandeelhouder Icahn hebben elk een voorlopig bod neergelegd bij een speciale commissie van Dell die de aanbiedingen op waarde moet schatten. Dan gaat het vooral om de waarde voor de huidige aandeelhouders.

Biedingsstrijd kan maanden duren

De diverse biedingen zijn niet echt goed met elkaar te vergelijken. Het bod van Michael Dell en Silver Lake voorziet in het van de beurs afhalen van het hele bedrijf, terwijl de voorstellen van Blackstone en miljardair Icahn inhouden dat een deel van het bedrijf genoteerd blijft staan aan de aandelenbeurs. Die complexiteit maakt het mogelijk dat de commissie mogelijk toch wat langer nodig heeft om tot een conclusie te komen dan vandaag.

Een van de consequenties van de twee concurrerende biedingen van Icahn en Blackstone is dat het mogelijk nog maanden kan duren voordat er duidelijkheid is over de toekomst van Dell. Daarbij is er ook het potentiële gevaar dat de toch al wankele positie van het bedrijf als 's werelds nummer 3 PC-maker verder erodeert.

Wachten op oordeel

Silver Lake wacht ondertussen totdat de commissie komt met een oordeel over de twee rivaliserende biedingen. Daarna wordt het duidelijk of de investeringspartner van Michael Dell mee wil gaan in een biedingsstrijd. Silver Lake heeft in het gecombineerde bod met Michael Dell 1,4 miljard dollar ingelegd. De rest moet komen uit de waarde van Michael Dells aandelen en een lening van Microsoft van twee miljard dollar.