De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft geconstateerd dat het gebruik van draagbare apparatuur zoals laptops, tablets, e-readers en smartphones geen enkele gevaar oplevert in het vliegtuig. Voortaan mogen passagiers hun apparaten ook gebruiken voor- of nadat de huidige grens van 10.000 voet (3,05 kilometer) is bereikt. Het verbod wordt al jaren bekritiseerd.

Voor de daadwerkelijke invoering moet wel worden voldaan aan de richtlijnen van de FAA. Luchtvaartmaatschappijen moeten een plan indienen voor het beheren van elektronica-gebruik gedurende de hele vlucht, inclusief richtlijnen voor de training van hun luchtpersoneel. Dit kan snel geregeld worden, zo lijkt. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft direct een plan ingediend en hoopt morgen al op goedkeuring. De FAA zelf spreekt de verwachting uit dat het eerste gebruik zo tegen het einde van het jaar mogelijk is.

KLM is voorzichtig

Bij onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM is men nog wat voorzichter. "We hebben notie genomen van deze beslissing en zullen deze eerst besturen. Voor nu houden we vast aan onze huidige beleid", aldus KLM-woordvoerder Robert Veldhuizen in een eerste reactie aan Webwereld. Overigens blijft het inschakelen van mobiele netwerken bij smartphones verboden. Aangeboden WiFi, een groeiende business, blijft net als het gebruik van Bluetooth-accessoires gewoon toegestaan. Maar het apparaat hoeft niet meer uit bij opstijgen en landen, zoals het officiële beleid nu voorschrijft.

Het Europese agentschap voor de luchtvaartveiligheid (EASA) was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

Portable Electronics on Airplanes