Het minen van Bitcoins loont alleen nog maar op industriële schaal. Dat heeft Dave Carlson goed begrepen, hij heeft een mega mining-operatie opgezet met de toepasselijke superlatieve naam Megabigpower.

1,4 miljoen BitFury-chips

Carlson heeft een datacenter volgezet, rek na rek vol met RaspberryPi-machines, 5000 in totaal. Die zijn op hun beurt aangesloten op maar liefst 1,4 miljoen speciale BitFury-chips, volledig geoptimaliseerd in het minen van de cryptomunt, zogenaamde ASIC-chips. Dat meldt Ars Technica. Carslon zit al bijna op z'n target, minstens 10 procent van alle nieuwe bitcoins delven.

Robert-Reinder Nederhoed, die eerder de Nederlandse miningoperatie BitMin leidde, heeft respect voor Carlson, want deze doe-het-zelf setup vereist veel expertise. "Al deze onderdelen moeten aan elkaar gekoppeld worden en software om te minen werkt niet zomaar op de RaspberryPi door de beperkingen van het apparaatje", aldus Nederhoed.

Mining exponentieel moeilijker

Dat Carslon voor BitFury-chips heeft gekozen is verstandig. "BitFury leverde uiteindelijk eerder uit dan prutsbedrijf ButterflyLabs", aldus Nederhoed spijtig. Hij heeft zijn miningoperatie (met ButterflyLabs) inmiddels opgedoekt, met winst voor zijn investeerders.

Maar zelfs met zijn professionele setup loonde het niet meer, de difficulty blijft exponentieel stijgen. "Mining is echt een industrie geworden. Gewone mensen zoals wij - bitcoingebruikers - hebben hier niet mee te maken."

Totale rekenkracht in Bitcoin-netwerk en difficulty:

Een kijkje binnen bij Megabigpower: