BitMicro zet grote stappen op het gebied van SSD-technologie. Begin dit jaar nog kondigde het bedrijf een SSD aan met een opslagcapaciteit van 832 GB. In dit geval werd 'multi-level cell' NAND-technologie toegepast. De jongste aanwist maakt gebruik van 'single level cell' NAND-technologie. De constante doorvoersnelheid bedraagt 230 MBps met een piek tot 320 MBps.

De 1,6 TB SSD is volgens BitMicro bedoeld voor grote bedrijven die zware applicaties draaien. BitMicro gaat de E-Disk Altima E3S320 binnen enkele maanden voor testen uitleveren aan zijn OEM-partners. In de late zomer van 2008 moet het apparaat beschikbaar komen met opslagruimtes variërend van 16 GB tot 1,6 TB.

Doorbraak?

Algemeen wordt aangenomen dat de doorbraak van SSD nog wel een aantal jaren op zich laat wachten. Toch zien we de technologie steeds vaker opduiken in zakelijke producten. Zo is EMC momenteel druk in de weer met flash-drives voor zijn high-end Symmetrix opslagarrays.

Ook begint SSD gemeengoed te worden in notebooks en pc’s. Zo kondigde HP onlangs aan dat het SSD inbouwt in de Compaq dc7800 Ultra-Slim Business Desktop. Toshiba werkt aan SSD voor in zijn notebooks.

Ook Dell heeft plannen. Robert Blaas, bij Dell brand manager enterprise product, verwacht dat zijn bedrijf over ongeveer een half jaar notebooks met SSD op de markt brengt. Blaas denkt echter niet dat het direct een succes wordt. "De technologie is nu nog wel wat aan de dure kant."

Bron: Techworld