Het aantal verkochte BlackBerry’s in het afgelopen kwartaal kwam op 13,2 miljoen stuks, minder dan de door RIM geraamde 13,5 tot 14,5 miljoen stuks. Daardoor werd ook minder winst gedraaid dan over dezelfde periode van vorig jaar. Het aantal verkochte PlayBooks was met 500.000 stuks binnen zes weken wel boven verwachting. Analisten hadden gegokt op 366.000 verkochte tablets.

Marktonderzoeker Morgan Stanley voorspelde voordat RIM de cijfers openbaar maakte al dat de resultaten van de fabrikant zouden tegenvallen. Maar zelfs de negatieve inschatting van Morgan Stanley (13,5 miljoen verkochte BlackBerry’s) bleek nog te rooskleurig. Voor het lopende kwartaal heeft RIM zijn schatting van het aantal verkochte toestellen verlaagd naar 11 tot 12,5 miljoen stuks.

Geen nieuwe mooie toestellen

Het probleem waar RIM mee kampt is het ontbreken van nieuwe, aantrekkelijke edities van zijn smartphone. De eerste BlackBerry 7 toestellen moeten nog uitkomen. Vlaggenschip Bold 9900 komt pas eind augustus of begin september terwijl vier andere toestellen uit de 7-serie pas in november worden verwacht. Tijdens de conferentie BlackBerry World zei RIM nog dat de toestellen in juni of juli zouden uitkomen.

Morgan Stanley is keihard in zijn oordeel. “We geloven dat RIM nu alle kansen en voorsprong op de concurrentie die het had heeft verkwanseld door ineffectieve productontwikkeling, vertraagde productlanceringen en slechte inschatting van de ontwikkelingen bij de concurrentie.” Het kan alleen verbeteren als RIM doorgaat met het Android-platform en als het begin volgend jaar met een totaal nieuwe smartphone op de proppen komt. Dat moet een op QNX-gebaseerde ‘superphone’ worden, stelt Morgan Stanley.

QNX vervangt BlackBerry OS

QNX is een besturingssysteem dat RIM ook gebruikt voor zijn PlayBook. De fabrikant wil eerst nog toestellen uitbrengen met zijn nieuwe versie van BlackBerry OS, versie 7 dus. Dat moet de laatste versie zijn van BlackBerry OS, dat daarna wordt vervangen door QNX.

Samen met de komst van de tegenvallende verkoopcijfers kondigt RIM ook de inkrimping van zijn personeelsbestand aan. Het is nog niet bekend hoeveel ontslagen er gaan vallen en waar de zwaarste klappen vallen.