RIM heeft aangekondigd dat de release van zijn BlackBerry 10-serie dit jaar niet meer gehaald wordt. De Canadese smartphonemaker, die zwaar onder druk staat, geeft in een verklaring zelf als oorzaak dat “de integratie van grote hoeveelheden nieuwe code in het nieuwe BlackBerry 10-platform meer tijd kost dan gedacht."

Verlies en ontslagen

RIM heeft het afgelopen kwartaal 7,8 miljoen Blackberry's verkocht, veel minder dan dezelfde periode vorig jaar. Toen gingen er nog 11,2 miljoen toestellen over de toonbank. Het netto verlies over het eerste kwartaal van 2012 is dan ook 192 miljoen dollar. Daarbij zal opnieuw geschrapt worden in het personeelbestand. Nog eens 5000 werknemers worden de komende maanden ontslagen.

De uitstel van BlackBerry 10 naar begin 2013 is volgens RIM noodzakelijk om tot een succesvol nieuwe lijn telefoons te komen. “Onze ontwikkelaarsteams focussen zich op de kwaliteit en betrouwbaarheid van het platform en ik ga geen compromissen sluiten over het product voordat het klaar is", aldus RIM-baas Thorsten Heins.

'Microsoft wil samenwerken'

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe lijn telefoons wordt uitgesteld. In december vorig jaar liet RIM weten dat de zeer geavanceerde chipset de reden was dat de nieuwe lichting BlackBerry's niet eerder beschikbaar waren dan halverwege 2012. De inmiddels opgestapte co-CEO Mike Lazarides van RIM vroeg destijds om "geduld en vertrouwen."

Het in mei gepresenteerde BlackBerry 10 moet de redding worden van het noodlijdende bedrijf. Het nieuwe besturingssysteem, de gedeeltelijke overstap naar touch-modellen en de komst van een nieuw topmodel lijkt noodzakelijk om het tij nog te keren.

Ondertussen meldt Reuters dat Microsofts CEO Steve Ballmer RIM heeft benaderd voor een partnerschap dat vergelijkbaar zou zijn met die met Nokia.