De ceo van BlackBerry (voorheen Research in Motion) Thorsten Heins presenteerde vandaag in New York de twee nieuwe toestellen die zijn uitgerust met het langverwachte besturingssysteem BlackBerry 10. Het bedrijf introduceert de Q10, dat met een fysiek toetsenbord sterk lijkt op de Bold-serie, en de Z10, dat een groot scherm heeft.

BB10 heeft de feature ‘peek’ waarmee gebruikers vlug kunnen switchen tussen verschillende taken. Een voordeel ten opzichte van de concurrentie is dat consumenten heel vlug in de hoek kunnen kijken wat voor nieuw bericht er binnenkomt, terwijl een gestarte video op de voorgrond gewoon doorloopt.

Heins voerde Alicia Keys op, die lange tijd fervent BlackBerry-gebruiker was maar die naar eigen zeggen het systeem verliet voor "meer bling". Ze is nu creative director van BlackBerry 10. Het nieuwe besturingssysteem wordt morgen wereldwijd uitgerold en binnen 6 tot 8 weken komt het ook naar Nederland, laat woordvoerder Marlieke Berkman namens BlackBerry weten.

Apps voor BlackBerry 10

De uitdaging van het mobiele besturingssysteem ligt vooral in de apps. Oude BlackBerry-apps werken niet meer, dus de fabrikant heeft de laatste maanden veel tijd en geld gestoken in het motiveren van ontwikkelaars om hun applicaties te porten. Vergeleken met gigantische ecosystemen als de App Store en Google Play heeft BlackBerry op dit gebied veel in te halen.

In de presentatie laat de fabrikant weten dat het beoogde doel van 70.000 apps is gehaald. BlackBerry heeft deals gesloten zodat voor klanten belangrijke apps zoals Skype, WhatsApp en Facebook meteen van start kunnen. Eerder toonde WhatsApp nog een afwachtende houding, maar BlackBerry heeft de chatdienst dus toch weten te strikken.

Met BlackBerry 10 bindt de smartphoneproducent vooral de strijd aan met Windows Phone. Dit platform mikt ook op de derde plaats - na Android en iOS - met een besturingssysteem dat ook de zakelijke markt beter probeert te bedienen dan de concurrenten. Deze twee hebben voor op nieuwkomers als Firefox OS, Ubuntu, Sailfish en Tizen dat ze allebei ruime ervaring hebben met de mobiele markt, en vooral diens struikelblokken.

BlackBerry voor zakelijk

Hoewel BlackBerry de consumentenmarkt, die wordt gedomineerd door Android en iPhone, probeert te veroveren, blijft de zakelijke markt een belangrijke pijler van BlackBerry. Vorige week introduceerde het bedrijf al de nieuwe bedrijfsserver BES10. Bedrijven kunnen een jaar lang de gebruikerslicentie van een oude BES-server upgraden naar de nieuwe.

Een Ovum-analist denkt dat BlackBerry het gaat afleggen door onder meer de BYOD-trend, waarin bedrijven overstappen op het beheren van mobiele apparaten die werknemers van thuis meenemen. Maar BlackBerry geeft deze strijd nog lang niet op en de nieuwe zakelijke server BES10 zorgt ervoor dat organisaties naast BlackBerry's ook iPhones en Android-toestellen kunnen beheren.

Forrester-analist Ted Schadler denkt dat op dit gebied BlackBerry nog goed kan scoren. “BlackBerry's bieden een beheeromgeving waarbij IT de zakelijke functies onder controle houdt, terwijl de privékant ongemoeid gelaten wordt", zegt Schadler tegen de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG. “Andere Mobile Device Managers bieden dit ook, maar geen enkele op de geïntegreerde manier van BlackBerry."