BlackBerry presenteert een nieuwe high-end smartphone. De Z30 heeft met 5 inch een groter scherm dan de eerder uitgebracht topmodellen Z10 en Q10. De nieuwe smartphone is pas het tweede touchmodel van de fabrikant en kan daarmee worden gezien als de opvolger van de Z10. Dat BlackBerry werkt aan nieuwe toestel, lekte eerder uit, waarbij verwacht werd dat het toestel A10 genoemd zou worden.

Update voor BlackBerry-besturingssysteem

Met de grootste BlackBerry tot dusver komt ook een update van BlackBerry’s mobiele besturingssysteem mee. BlackBerry 10.2 is de nieuwe versie die vanaf midden oktober ook beschikbaar komt voor de Z10, de Q10 en het instapmodel Q5, die sinds juli beperkt verkrijgbaar is in Europa.

De Z30 heeft de dualcore Qualcomm Snapdragon S4-processor en een quadcore Adreno 320 GPU (graphische processor). Het mobiele toestel heeft een 5 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 1280 x 720 pixels. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 294 pixels per inch. Verder heeft het apparaat standaard 16 GB opslagruimte (uitbreidbaar) en 2 GB aan werkgeheugen. Opvallend is ook ‘Natural Sound’, waarbij BlackBerry met verschillende speakers verspreid over het toestel een beter geluid wil creëren.

Laatste wapenfeit?

Het toestel komt vanaf volgende week via een beperkt aantal aanbieders beschikbaars. Daarbij zijn eerst Groot-Brittannië en het Midden-Oosten aan beurt, meldt BlackBerry in het aankondigingsbericht. Tegen de feestdagen komen andere regio’s aan de beurt. Welke dat zijn is nog onbekend. De informatie over de Z30 is op de website van de fabrikant al wel beschikbaar in onder meer het Duits, Italiaans, Turks en Nederlands. De prijs van de nieuwe high-end-smartphone is ook nog onbekend.

Het is goed mogelijk dat de Z30 het laatste wapenfeit van fabrikant BlackBerry is. Het Canadese bedrijf is bezig om zichzelf, hoogstwaarschijnlijk opgesplitst, te verkopen. Aan deze veiling, die achter gesloten deuren plaatsvindt, komt naar verluidt in november een einde.

BlackBerry showt zijn vernieuwde hardware en software: