Blackberry gaat geen toestellen voor de consumentenmarkt meer uitbrengen en richt zich voortaan alleen nog op de zakelijke markt, zo heeft het Canadese bedrijf vrijdagavond bekendgemaakt. Met de reorganisatie verdwijnen 4500 banen, 40 procent van het personeel van Blackberry wereldwijd. Geruchten over het massaontslag gingen eerder deze week al rond.

Blackberry wil volgend jaar de kosten met circa 50 procent terugbrengen. In het tweede kwartaal leed het bedrijf een verlies van bijna 1 miljard. Blackberry verkocht toen nog slechts 3,7 miljoen mobieltjes.

Veiling

Na jaren van financiële rampspoed is het einde voor de Canadese fabrikant in zicht. Daarvoor is momenteel een veiling gaande waarbij BlackBerry zichzelf naar verluidt in opgesplitste bedrijfsonderdelen wil verkopen. De verkoop is naar verwachting al in november voltooid.

Investeringsfondsen zouden vooral interesse hebben in het besturingssysteem Blackberry 10 en de patenten van het bedrijf. Blackberry zou in totaal 5 miljard dollar waard zijn, maar volgens analisten zijn de losse onderdelen bij elkaar opgeteld meer waard.

Laatste toestel: 5 inch

Blackberry verraste deze week nog met de aankondiging van een 5 inch model, de Z30, maar dat kan wel eens de allerlaatste Blackberry zijn. Met de grootste BlackBerry tot dusver komt ook een update van BlackBerry’s mobiele besturingssysteem mee. BlackBerry 10.2 is de nieuwe versie die vanaf midden oktober ook beschikbaar komt voor de huidige Z10, de Q10 en het instapmodel Q5.