De nieuwe touch-telefoon van het Canadese BlackBerry (voorheen RIM) krijgt van reparatiebedrijf iFixit dan ook een 8, op een schaal van 10. De smartphone heeft een verwisselbare batterij, die geheel zonder gebruik van gereedschap is te verwisselen. Een vingernagel volstaat om de achterplaat met geïntegreerde NFC-antenne los te krijgen.

Lijmloos

"Het is een opluchting om heden ten dage een smartphone te zien met een verwijderbare batterij", jubelt iFixit in zijn ontleding van de Z10. Een losse batterij voor de Z10 valt zelfs met een apart aan te schaffen accessoire op te laden, linkt het reparatiebedrijf. De interne middenplaat onder de achterplaat is bevestigd met enkele standaardschroeven, met één exemplaar dat verborgen zit achter een kleine plastic afdekking.

Hiermee is ook het complete moederbord bevestigd, zodat demontage zeer makkelijk gaat. Het binnenwerk zit niet vastgelijmd, wat bij veel andere moderne elektronica wel het geval is en wat de repareerbaarheid flink vermindert. "Absoluut geen lijm die het moederbord vasthoudt. We zeggen het nogmaal: absoluut GEEN LIJM." Dit geldt niet voor het hele apparaat. Lijm is wel gebruikt voor het scherm en enkele componenten, zoals de koptelefoonaansluiting, aan-knop en lichtsensor.