Dat is althans wat het Server Systems Infrastructure Forum (SSI) nastreeft, een groep waar onder andere Intel en IBM (via Blade.org)hun schouders onder zetten. Afgelopen weekeinde heeft de groep zes voorlopige specificaties gepubliceerd over zaken als compute-cards, mezzaninekaarten, ingebouwde netwerkswitches, hardware voor het beheer van het chassis en indeling van achterpanelen.

Dat is een grote stap voor de groep, want de afgelopen tien jaar heeft de SSI eigenlijk alleen specificaties opgesteld over hoe blades zouden moeten verbinden met de stroomvoorziening van het chassis. De specificaties zitten nu in de '0.9' fase, wanneer de definitieve 1.0-documenten uitkomen is nog gissen.

Bladeservers zijn tot op heden niet bepaald gestandaardiseerd. Leveranciers als HP, Dell en ook IBM hebben tot op heden vastgehouden aan hun eigen gesloten ontwerpen. Wie een chassis van HP heeft staan, kan daar geen blade van een andere leverancier in steken.

Juist om die reden zijn de voorlopige blades gericht op de kleine middenmarkt, omdat 'grijze' leveranciers met de nieuwe standaarden eenvoudiger aan de slag kunnen. Morgen gaat Intel demonstratiesystemen tonen op het Intel Developer Forum in Peking.

Hoeveel gewicht het forum in de schaal kan leggen, en daarmee hoe waarschijnlijk het is dat het ook daadwerkelijk tot werkbare standaarden komt, is nog onduidelijk. HP, de belangrijkste Blade-speler, en Dell doen niet mee. Bron: Techworld