De EC2-dienst (elastic computer cloud) van Amazon is vorige week geteisterd door een storing die enkele klanten urenlang raakte. Dit had een bijzondere oorzaak. Een stroomverdeler in een EC2-datacenter ging plat na een blikseminslag. Dit heeft enkele racks met servers offline gehaald.

Beschikbaarheidszones

Amazon draait EC2 in twee datacenters: één in de Verenigde Staten en één in Europa. Elk van die locaties is onderverdeeld in verschillende zones om storingen op te kunnen vangen. De blikseminslag was in het Amerikaanse datacenter. Klanten konden getroffen virtuele servers ('instances') zelf opnieuw starten in één van de andere zones in EC2.

Amazon benadrukt dat er maar één enkele van de zogeheten 'availability zones' is geraakt en dat de storing is beperkt tot een handjevol instances in die zone. De clouddienst als geheel functioneerde naar behoren, stelt de aanbieder. Op het dashboard voor zijn clouddiensten vermeldt Amazon dan ook geen storingsmelding voor afgelopen woensdag. De storing heeft in totaal zes uur geduurd.