De stok is voorzien van meerdere technologische hoogstandjes. De 270-graden cameralens zit net onder het handvat bevestigd en is voorzien van open source gezichtsherkenningsoftware. Wanneer er een gezicht herkend wordt uit de database trilt de blindenstok in de hand van de gebruiker.

Tot wel 10 meter ver

De database staat lokaal opgeslagen op een intern SD-geheugenkaartje en koppelt gezichten van bekenden aan naam en locatie. Deze gegevens kunnen vervolgens via een Bluetooth-oortje aan de gebruiker worden gecommuniceerd. Foto's worden eenvoudig toegevoegd via de camera, die vervolgens gezichten detecteert tot wel 10 meter afstand. De stok krijgt uiteindelijk ook GPS zodat navigatie over straat mogelijk is, meldt Wired.

Het concept komt uit de koker van ICT-studenten Waheed Rafiq, Richard Howlett en Steve Adigbo van de Birmingham City University in Engeland. Laatstgenoemde zijn opa is blind, wat het project een bijzonder persoonlijk tintje geeft. Nu is aangetoond dat het concept werkt, hopen zij van de XploR een betaalbaar en gemakkelijk bruikbaar apparaat te maken. Daarvoor zijn eerst meer veiligheidstests nodig.