De industriegroep achter Bluetooth, ontworpen voor draadloze communicatie op korte afstand tussen mobiele telefoons, computers en randapparatuur, heeft een technologie ontwikkeld die de overdracht van grotere bestanden versnelt. Hiervoor gaat Bluetooth dynamisch gebruik maken van het IEEE 802.11 Wi-Fi protocol, zo meldt Assoiciated Press.

Wi-Fi uitnutten

Als Bluetooth detecteert dat er een groot bestand moet worden verzonden, en Wi-Fi-functionaliteit is aanwezig in het hostapparaat, dan wordt er automatisch een tandje bijgezet door benutting van Wi-Fi bandbreedte. Dit kost veel meer energie, maar is vele malen sneller. Als het bestand is verstuurd, schakelt Bluetooth weer terug in z'n oorspronkelijke, energiezuinige staat.

Veel laptops en mobiele apparaten hebben zowel Bluetooth als Wi-Fi-functionaliteit. Daarmee kan het dynamisch gebruik van beide standaarden, zoals het Bluetooth-consortium nu voorstaat, rekenen op brede toepassing.

Beide draadloze protocollen zijn echter nog niet hardwarematig geïntegreerd. De verwachting is dat ook chipfabrikanten Bluetooth en Wi-Fi binnen afzienbare tijd zullen integreren op één chip.

De Bluetooth Special Interest Group (SIG) zal vandaag nadere specificaties bekendmaken op het Mobile World Congress in Barcelona. Maar de marktuitrol van de nieuwe technologie zal tot zeker medio 2009 op zich laten wachten.

Paraplustandaard

Bluetooth ontwikkelt zich hiermee steeds meer tot een waaier van gecombineerde draadloze standaarden en protocollen. Bluetooth koesterde al jaren plannen om andere draadloze standaarden te combineren, en biedt momenteel al 'dubbelfunctionaliteit' voor bijvoorbeeld Ultra Wide Band (UWB) en het ultrazuinige, door Nokia ontwikkelde Wibree.

Bron: WebWereld Bron: Techworld