De (militaire) vliegtuigbouwer ziet toekomst in deze futuristische technologie die in eerste instantie legertroepen op vreemde bodem moet beschermen. Het toegewezen patent omschrijft een systeem dat naderbij komende schokgolven van een explosie registreert met sensoren en via een combinatie van lasers en elektriciteit tegengas geeft. De schok wordt zo gedempt en de impact verkleind.

Plasma-buffer

Het proces moet gaan werken op basis van ionisatie, waarvoor in de praktijk veel energie nodig is. Boeing denkt zo een soort klein plasmaschild te creëren dat tussen explosie en doelwit voldoende bescherming biedt. Geen direct luchtafweergeschut maar een Star Wars en Star Strek-achtige force field om schade van een nabije inslag te voorkomen, zo ontdekte CNet.

De kunstmatige krachtvelden moet zowel statische als bewegende objecten in oorlogsgebied beschermen. Of ze net zoals in de filmreeks ook kunnen worden verstoord van buitenaf, vermeldt het patent genaamd "Method and system for shockwave attenuation via electromagnetic arc" niet.

Dampkring

Vorig jaar verscheen er al een deflector-concept van studenten van de University of Leicester. Die is gebaseerd op de versie die in de natuur bestaat: de dampkring. Dat schild bestaat eveneens uit het opwerpen van een plasmabol om het doelwit heen, waardoor objecten kunnen worden afgestoten. Hoe dichter de plasma, hoe effectiever de deflector. Maar dat is ook het nadeel, want die dichtheid blokkeert sensoren en het zicht. Navigeren is er dan niet meer bij.

Toekomstmuziek of een kansloze missie? Oordeel zelf:
Lees ook: 7 Star Trek-technologieën die al (bijna) bestaan