Daarnaast worden alle detentiecentra voor vreemdelingen en de grootste huizen van bewaring uitgerust met videoconferentieapparatuur. Het ministerie van Justitie vindt videoconferentie een 'een geschikt middel om de rechterlijke macht te moderniseren en de effici├źntie van de rechtsgang te vergroten'. Op den duur wil Justitie binnen vijftien jaar ongeveer achttien miljoen euro besparen.

De winst moet vooral behaald worden op het gebied van vervoer. Door minder gedetineerden op en neer te rijden zouden er kosten bespaard worden, ook het milieu zou voordeliger uit zijn. Daarnaast wordt er bespaard op bewakingskosten. Uiteindelijk moeten de besparing opwegen tegen de kosten. Justitie denkt binnen vijftien jaar 67,5 miljoen euro uit te sparen. Binnen zeven jaar zouden de kosten eruit moeten zijn.

Telehoren

De techniek wordt door justitie 'telehoren' genoemd. Voorlopig wordt videoconferentie ingezet voor het ondervragen van vreemdelingen en het horen van buitenlandse getuigen en deskundigen. Ook het horen van verdachten die eventueel langer vastgehouden moeten worden kan via het systeem plaatsvinden.

Verdachten, vreemdelingen en deskundigen kunnen wettelijk gezien al vanaf januari 2007 verhoord worden met behulp van een videoconferentie. Er werd besloten over te gaan tot het landelijk invoeren van videoconferentiesystemen na een rapport (pdf) dat werd uitgebracht door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WDOC) van Justitie.

Goede ervaringen

"Op basis van de uitkomsten van de kosten-batenanalyse en ervaringen uit de pilots is besloten om videoconferentie landelijk in te voeren", valt te lezen op de site van Justitie. "Het ministerie van Justitie en de Raad voor de rechtspraak streven ernaar apparatuur voor videoconferentie de komende jaren te plaatsen bij alle rechtbanken, alle detentiecentra voor vreemdelingen en bij de grootste Huizen van Bewaring."

Het ministerie van Justitie was niet direct bereikbaar voor verdere toelichting.