Een terugloop van bestellingen dwong de Veldhovense lithografie-expert vorige week om zo'n 1.000 werknemers de laan uit te sturen. De bijbehorende kostenbesparing moet de omzet van ASML meer lucht geven.

Volgens Henry Stroek, vakgroepbestuurder bij CNV Bedrijvenbond, blijft de werkelijke schade bij ASML-personeel beperkt. "Feitelijk gezien vallen er geen ontslagenen bij het bedrijf. Wat er in feite gaat gebeuren is dat de contracten van uitzendkrachten niet worden verlengd en het aantal outscources wordt teruggebracht. We zijn ook niet echt blij met de situatie, maar het valt wel te begrijpen," zegt Stroek.

Volgens de vakbondsman blijven gedwongen ontslagen uit. "Je moet de uitzendkrachten zien als een schil, met de vaste medewerkers als kern er binnen in. En met de 1.000 werknemers die de laan uit worden gestuurd, wordt alleen de schil wat dunner."

Stroek vreest dat ook medewerkers met een tijdelijk contract de dupe zullen worden van de bezuinigingsmaatregelen. "Zulke flexkrachten kunnen ook mogelijk verdwijnen. Maar dat is ook logisch. Als er minder machines worden verkocht, dan vermindert de productie. En dan gaat de voorkeur uit naar werknemers met een vast contract om aan de verminderde productie te blijven werken."

De situatie voor de vaste krachten zal volgens Stroek niet snel veranderen. "Daar hebben we duidelijke afspraken over gemaakt. ASML heeft werktijdverkorting aangevraagd voor zijn werknemers waar wij voorwaarden aan hebben gesteld. Dus de werknemers met een vast contract zijn zeker van hun baan."

Ook vakbondsbestuurder Ron van Baaden van FNV Bondgenoten lijkt te berusten in de situatie. "Ongeveer de hele semiconductorindustrie in de hele wereld ligt op zijn gat," zo stelt hij op de website van de vakbond.

FNV Bondgenoten wil voorkomen dat vaste medewerkers hun contract moeten inleveren, en is dan ook van plan om ASML aan de eerder gemaakte afspraken te houden. "Wij willen er op die manier alles aan doen om gedwongen ontslagen te voorkomen," aldus Van Baden.

Een woordvoerder van ASML bevestigt dat het bij de groep ontslagen werknemers gaat om uitzendkrachten waarvan het contract niet wordt verlengd en enkele werknemers met een tijdelijk contract.

Bron: Webwereld Bron: Techworld