Het nieuwe Fossa project moet vooral bestaande producten van Novell samenvoegen, zoals identity management, IT management, virtualisatie, compliance en Linux. Daarmee kunnen bedrijven op termijn automatisch opdrachten aan hun servers toewijzen. Fossa zal een grotere mate van integratie tussen die producten leveren, en ontwikkelt bovendien nieuwe functionaliteiten.

Het dynamisch rekencentrum wordt al langer beschouwd als het Walhalla van de bedrijfs-it omdat het efficiënter gebruik van servers mogelijk maakt. Het helpt bovendien bij fusies en overnames, alsmede bij het opzetten van nieuwe bedrijfsonderdelen. Novell beweert daarbij dat het als leverancier van infrastructuur-software als geen ander in staat is die visie om te zetten in producten.

"Deze markt breidt een hele serie activiteiten uit waar Novell al mee bezig is," zei Ron Hovsepian, ceo van Novell, op de Novell Brainshare conferentie in Salt Lake City. "We hebben een goede kans om it als een geheel te laten werken."

Volgende generatie

"We zullen het it-landschap veranderen met de introductie van het Fossa-project," zei chief technology officer Jeff Jaffe. "Fossa is de volgende generatie infrastructuur die op een flexibele manier it zal beheren."

In de toekomst zal Fossa automatisch de beste server uitkiezen waar een taak moet worden uitgevoerd en de benodigde data uit de dataopslag ophalen. Het zal daarom taken tussen zowel fysieke en virtuele servers kunnen verplaatsen.

Open source

Fossa producten moeten tegen het einde van 2012 zijn voltooid. De firma hoopt bij de ontwikkeling op steun van de open source gemeenschap, waarbij de firma zelf de coördinatie op zich neemt om fragmentatie tegen te gaan en een roadmap op te stellen.

Maar naast open source software, biedt Fossa ook ruimte voor gesloten software, benadrukte Jaffe. "Er is een kans voor gesloten differentiatie door Novell of anderen," vertelde Jaffe tegen Webwereld.

Verlies aan focus

Chris Ingle, een research en consulting director voor bedrijfssystemen van IDC, waarschuwt ervoor dat Novell mogelijk te veel hooi op zijn vork neemt. Novell is al in veel markten actief en moet ook de integratie van recente overnames van Platespin en Sitescape afronden. "De vraag luidt: is het logisch om naar nieuwe markten uit te breiden, of is het logischer voor Novell om zich toe te leggen op de huidige business?" vertelt Ingle tegen Webwereld.

"Novell heeft de gewoonte om de meest concurrerende markten te betreden."

De naam Fossa verwijst naar een katachtige carnivoor op Madagascar. Het dier staat bekend om zijn flexibiliteit, maar staat tevens op een lijst van bedreigde diersoorten. Daarnaast grapte Jaffe dat de naam was gekozen omdat het een 'a' voor 'agility' (wendbaarheid, flexibiliteit) toevoegt aan de afkorting voor Free Open Source Software (foss). Bron: Techworld