Dat schrijven de vakbonden van de brandweer aan de arbeidsinspectie. "Brandweerkorpsen ondervinden op grote schaal problemen met het gebruik van C2000-portofoons", aldus de bonden in de brief (pdf). "Naar onze overtuiging is er landelijk sprake van potentieel levensgevaarlijke situaties tijdens het dagelijks werk van brandweerlieden, veroorzaakt door onbetrouwbare communicatiemiddelen."

Uit een recent onderzoek dat is uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) blijkt dat de Direct Mode Communication (DMO) stand kan falen. Die stand zorgt ervoor dat brandweerlieden direct met elkaar kunnen communiceren.

Levensgevaarlijk

"Dit betekent dat de communicatie en daarmee de ‘levenslijn’ tussen manschappen onderling en bevelvoerders spontaan kan falen zonder dat de portofoondragers dat ook maar enigszins in de gaten hebben", aldus de bonden. Dit kan er toe leiden dat er cruciale berichten worden gemist waardoor burgers en brandweerlieden in gevaar komen en wordt de gezondheid en veiligheid van werknemers ernstig bedreigd. "Feitelijk is hierdoor het gehele operationele optreden op willekeurige en onverwachte momenten levensgevaarlijk geworden."

C2000 ligt al vanaf de invoering hevig onder vuur. Zo is het netwerk is niet landelijk dekkend waardoor er blinde vlekken ontstaan. Bij de strandrellen in Hoek van Holland werkte het systeem bijvoorbeeld niet. De overheid heeft beterschap beloofd en werkt aan een uitbreiding van de zendcapaciteit.

Met spoed een nieuw systeem

De brandweer is de voortslepende problemen met C2000 helemaal zat. Daarom eisen de hulpverleners met spoed een communicatiesysteem dat wel naar behoren functioneert.

BZK laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de problemen. "De oplossing zit hem in het verbeteren van de opleidingen en in technische verbeteringen van de portofoons. In overleg met het veld en de leveranciers wordt thans gewerkt aan verbetering van de werking van de randapparatuur", zegt het ministerie.

BZK benadrukt dat C2000 niet ter discussie staat, en wijst erop dat de genoemde problemen niet plaatsvinden bij het gebruik van nieuwe randapparatuur. Of de brandweer versneld nieuwe portofoons krijgt is niet bekend.