Dit meldt het ANP. De test vond plaats in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de mogelijkheden van cell broadcasting onderzoekt.

Slechts een tiental mensen deed mee aan de proef. Zij kregen om 18.30 uur een tekstbericht met de melding dat er een verdacht pakketje was aangetroffen en met de instructie het pand te verlaten. Ze wisten vantevoren dat ze het bericht zouden ontvangen.

Het hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal is door de vakantieperiode en een aantal congressen in Amsterdam gevuld met internationale gasten. De waarschuwingstekst werd daarom zowel in het Engels als Nederlands verstuurd, zo meldt het persbureau. Er was veel belangstelling voor de test. Vertegenwoordigers uit de VS en EU waren aanwezig om het verloop van de proef te volgen.

De overheid onderneemt regelmatig proeven met cell broadcasting. Zo voerde Rijkswaterstaat in april van dit jaar een test uit met gesproken verkeerswaarschuwingen via cell broadcasting. Bij cell broadcasting worden binnen een bepaalde straal door middel van radiogolven tekst- of spraakberichten verstuurd, die door alle gsm's binnen dat gebied worden opgepikt.