Het zijn niet de minste bedrijven die erbij betrokken zijn: naast Microsoft en Google worden ook Philips, de Amerikaanse internet provider Earthlink, Samsung, Dell, Intel en HP genoemd. Zij willen draadloos internet aanbieden met snelheden tot 80Mbps.

Het gaat om frequenties tussen de 54MHz en 698MHz die vrijkomen nadat analoge televisie is afgeschaft. In de VS moet dat in februari 2009 het geval zijn. In Nederland is dat afgelopen najaar al gebeurd. De te realiseren snelheden zijn misschien laag vergeleken met de snelheden die tegenwoordig via dsl beschikbaar zijn, maar voor bepaalde toepassingen toch zeer geschikt. Bovendien zou het signaal dan in principe overal te ontvangen zijn, ook in huis. De techniek zou ideaal zijn voor afgelegen gebieden.

Eerder dit jaar heeft Microsoft een geheimzinnig apparaat aangeboden aan toezichthouder FCC om te testen. Gezien de betrokkenheid van grote fabrikanten lijkt het aannemelijk dat de bedrijven de technologie uiteindelijk ook buiten de VS willen introduceren, maar daarover is nog weinig bekend.

De National Association of Broadcasters (NAB) en de Association for Maximum Service Television's (MSTV) zijn echter flink geschrokken van de plannen: zij vrezen storing van digitale ethertelevisie. "Google en Microsoft vinden systeem- en computerfouten wellicht normaal, maar voor omroepen zijn storingen onacceptabel," zo verklaarden ze.

De NAB is zelfs zo tegen de plannen van het consortium dat het een uitgebreide PR-campagne is begonnen. De FCC staat overigens al wel het gebruik van gelicenseerde apparaten toe, maar die moeten dan wel eerst op professionele wijze geïnstalleerd worden.